10 μυστικά για να γίνεις καλύτερος γονιός!

by - Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2016


Τα παιδιά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης! Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να γίνεις ένας καλός γονιός! Και επίσης πρέπει όλοι να παραδεχτούμε πώς τέλειος γονιός δεν υπάρχει! Όλοι οι γονείς έχουμε δύο χαρακτηριστικά που μας συνδέουν! Πρώτον όλοι αγαπάμε πάρα πολύ τα παιδιά μας και δεύτερον όλοι μας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για την ανατροφή τους. Υπάρχουν όμως μερικά χαρακτηριστικά, κάποια μικρά μυστικά, που όποιος τα εφαρμόσει κερδίζει έξτρα πόντους... Πάμε λοιπόν να δούμε τα 10 μυστικά για να γίνει κάποιος καλύτερος γονιός!

Ο καλύτερος γονιός πρέπει:

1. Να είναι ένας καλός ακροατής.
Είναι απαραίτητο να ακούμε τα παιδιά μας. Πρέπει να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη πάνω τους και να ακούμε κάθε λέξη τους! Να αφουγκραζόμαστε την διάθεσή τους. Να είμαστε εκεί οποτεδήποτε θελήσουν να μιλήσουν και να μπορούν να μας πούνε τα πάντα, χωρίς να φοβούνται τις αντιδράσεις μας! Αν το παιδί ξεκινήσει να έχει μυστικά από εμάς, το χάσαμε το παιχνίδι!

2.Να περνάει μαζί τους ποιοτικό χρόνο.
Δεν έχει σημασία η διάρκεια του χρόνου που περνάμε μαζί τους, αρκεί αυτός ο χρόνος να είναι ποιοτικός. Μπορεί να είναι 15 λεπτά, μισή ή μία ώρα! Το σημαντικό είναι το διάστημα που θα περάσουμε μαζί τους να είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτά και μόνο σε αυτά! Χωρίς να μας αποσπά τη προσοχή το κινητό, η τηλεόραση ή ο υπολογιστής! Εξάλλου ας έχουμε στο νου μας ότι ακόμη και 5 λεπτά αρκούν για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.

3.Να είναι συνεπής σε όσα λέει και όσα κάνει.
Τα όρια είναι απαραίτητα στη ζωή ενός παιδιού! Και πρέπει να είναι σταθερά και αδιαπραγμάτευτα και όχι να αλλάζουν κατά το δοκούν. Αν είμαι για ένα πράγμα περήφανη ως γονιός είναι ότι πάντα τηρώ αυτό που έχω υποσχεθεί καλό ή κακό! Αν έχω υποσχεθεί ότι θα δουν ένα παιδικό στην τηλεόραση, θα το δουν ακόμα και αν είναι να χάσω την αγαπημένη μου ταινία! Ομοίως αν για κάποιο λόγο έχουν αποκλειστεί από το τάμπλετ δεν πρόκειται να το πάρουν ο κόσμος να χαλάσει! Αυτό όσο και αν φαίνεται περίεργο στην οικογένεια μας φέρνει μια ηρεμία! Ξέρουν πώς ότι λέω το εννοώ και δεν προσπαθούν καν με τερτίπια και τσαλίμια να μου αλλάξουν τη γνώμη.

4. Να δίνει χώρο στο παιδί του
Όσο χρειάζονται όρια τα παιδιά, άλλο τόσο χρειάζονται και ελευθερία για να κινηθούν, να παίξουν και να εκφραστούν! Με το να είμαστε συνεχώς από πάνω τους και να λύνουμε όλα τα προβλήματά τους, δεν τα βοηθάμε, αντιθέτως τα ευνουχίζουμε! Πρέπει να πέσουν για να βρουν τον τρόπο να σηκωθούν μόνα τους! Να κάνουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες! Να είναι ελεύθερα να πάρουν τις δικές τους πρωτοβουλίες και αποφάσεις, να κάνουν τα δικά τους λάθη και τελικά μέσα από αυτά να μάθουν! Προσοχή όμως! Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία! Στεκόμαστε δίπλα τους διακριτικά και προσφέρουμε την βοήθεια, την εμπειρία μας και τις γνώσεις μας όπου μας ζητηθεί!

5. Να γίνει ο ίδιος το παράδειγμα προς μίμηση.
Πώς ζητάμε από το παιδί μας να κάνει κάτι αν εμείς οι ίδιοι πρώτοι δεν το κάνουμε; Πώς να γίνει ένα παιδί ευγενικό αν εμείς οι ίδιοι είμαστε αγενείς; Πώς να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες αν εμείς τρώμε πρόχειρο φαγητό; Τα παιδιά αντιγράφουν ότι βλέπουν! Να έχετε στο μυαλό σας ότι όλες τις αξίες και τις σωστές (ή τις λάθος) συμπεριφορές θα τις αντιγράψουν! Αξίζει λοιπόν να κάνουμε μία προσπάθεια και να γίνουμε εμείς οι ίδιοι τα πρότυπα που θέλουμε να γίνουν τα παιδιά μας!

6. Να είναι υπομονετικός.
Η υπομονή είναι αρετή αλλά δεν το είχα καταλάβει μέχρι που έκανα τα παιδιά μου! Η αλήθεια είναι πώς τα παιδιά έχουν έναν μοναδικό τρόπο να δοκιμάζουν συνεχώς την υπομονή μας και να μας φτάνουν στα όρια μας! Κάποιες φορές να τα ξεπερνάμε κιόλας! Η υπομονή όμως είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του καλού γονέα! Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η υπομονή θα μας σώσει από πολλές άσχημες καταστάσεις! Οπότε πάρτε βαθιά ανάσα, μετρήστε μέχρι το 10, κάντε ανασυγκρότηση και συνεχίζουμε!

7. Να δείχνει την εκτίμηση και την κατανόηση του κάθε στιγμή.
Εκτιμάμε το παιδί μας! Το επαινούμε και του δίνουμε την επιβράβευσή μας που τόσο αναζητά! Κατανοούμε τις ανάγκες του και τα θέλω του και τα σεβόμαστε!!! Του διδάσκουμε τις βασικές αρχές της ενσυναίσθησης! Του μαθαίνουμε την αλληλοκατανόηση, την συμπαράσταση και τον σεβασμό τόσο στα δικά του συναισθήματα όσο και στα συναισθήματα του άλλου!

8. Να είναι πρόθυμος να μαθαίνει.
Είναι γεγονός πώς τώρα παρά ποτέ είναι ανάγκη να μειώσουμε το γιγάντιο χάσμα γενεών που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και στα παιδιά μας! Εξάλλου κυριολεκτικά η δική μας γενιά γεννήθηκε τον περασμένο αιώνα! Επομένως και κορεάτικη ποπ θα ακούσουμε, και pokemon θα κυνηγήσουμε και για τους vegan θα μάθουμε και θα προσπαθούμε να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τις τελευταίες νεανικές εξελίξεις, ώστε να καταλαβαίνουμε τα ενδιαφέροντα των παιδιών μας και να μη μας φαίνεται ότι ήρθαν από άλλον πλανήτη!

9.Να μπαίνει στη θέση του παιδιού του.
Είναι μία ερώτηση που κάνω συνεχώς στον άντρα μου και απορώ πώς δεν θυμάται εκείνα τα χρόνια! Εσύ δεν ήσουνα ποτέ παιδί; Δεν έκανες τέτοιες σαχλαμάρες, ζωηράδες, εξυπνάδες; Δεν πατούσες ποτέ στις λακούβες με τα νερά; Δεν έτρωγε ποτέ σοκολατάκια και έκρυβες τα χαρτάκια κάτω από τον καναπέ; Δεν έβαζες την "Μανίνα" μέσα στο βιβλίο σου; Γιατί εγώ τα έκανα ... αυτά και άλλα πολλά και ούτε που θέλω να σκεφτώ ότι θα μου κάνουν τα ίδια και χειρότερα! Οπότε ξαναγυρνάμε στο 6! Υπομονή!!!

10. Να δείχνει την άνευ όρων αγάπη του.
Το σημαντικότερο όλων! Η αγάπη μας για τα παιδιά μας είναι η μοναδική άνευ όρων αγάπη στη ζωή μας! Τα αγαπάμε όπως ακριβώς είναι, χωρίς όρους, χωρίς περιορισμούς και χωρίς ανταλλάγματα! Με τα καλά τους και τα στραβά τους! Ας φροντίσουμε να τους το δείχνουμε όσο παραπάνω μπορούμε! Κάθε μέρα, κάθε στιγμή και κάθε λεπτό! Γεμίστε τα φιλιά και αναμνήσεις!!! Χιλιάδες όμορφες πολύχρωμες αναμνήσεις που θα αναπολούν σε όλη την ενήλικη τους ζωή! Είναι τόσο λίγα τα χρόνια που είμαστε παιδιά! Ας τα κάνουμε μαγικά!

Μπορεί λοιπόν τέλειοι γονείς να μην υπάρχουν, σίγουρα όμως η παραπάνω λίστα θα σας βοηθήσει να γίνεται καλύτεροι γονείς! Δώστε αγάπη, χαμογελάστε, κατανοήστε, ανοίξτε τους ορίζοντες σας, γίνεται παράδειγμα, δείξτε συνέπεια και υπομονή και όλα θα πάνε καλά!!! Εγώ αυτό θα προσπαθήσω να κάνω, ελπίζοντας πώς τελικά θα καταφέρω να γίνω ο καλύτερος γονιός του κόσμου! Ή έστω καλύτερη από ότι είμαι τώρα!

Εσείς ποια άλλα χαρακτηριστικά θα προτείνατε για να γίνει κάποιος καλύτερος γονιός;

Clelia!

ΥΓ. Το μικρό λευκό κοχύλι μου άλλαξε τη ζωή! Άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα και όλη μου την κοσμοθεωρία! Για μένα (αλλά και για πολλούς άλλους) είναι η βίβλος των γονέων! Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.




You May Also Like

2 σχόλια

  1. ανάρτηση για εκτύπωση!!! Να τα κρεμάσω να τα βλέπω! Υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας κάλυψες απόλυτα Κλειώ:)))
    Πραγματικά ανάρτηση για εκτύπωση όπως λέει και η Μαρία παραπάνω!!! Προσπαθώ να τηρώ και τα 10 είναι η αλήθεια, εκεί με την υπομονή το ψιλοχάνω βέβαια:))))
    Φιλάρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram