Μαμά, κάθε φορά που μαλώνεις με το παιδί σου, αναρωτήσου αν αξίζει τον κόπο!

by - Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2016


Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί την ώρα που μαλώνετε με τα παιδιά σας αν πραγματικά σας ακούνε και αν αξίζει τον κόπο να μαλώνετε συνέχεια, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα στον κόσμο; Πόσες φορές δεν έχετε γεμίσει ενοχές που τους φωνάξατε άδικα γιατί δεν ετοιμαζόταν εγκαίρως για να φύγετε από το σπίτι ή γιατί δεν έτρωγαν το φαγητό τους; Τα ίδια ακριβώς πάθαινα και εγώ!

Η αλήθεια είναι πως κάθε μαμά έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα με τα παιδιά της! Μπορεί στην διάρκεια της μέρας να βρούμε 1000 λόγους για να μαλώσουμε μαζί τους.  Από την ώρα που ξυπνούν είμαστε σε μία διαρκή μάχη. "Ντύσου, πλύσου, πιες γάλα, ετοιμάσου για το σχολείο, φάε, διάβασε, μάζεψε τα παιχνίδια σου, κλείσε την τηλεόραση, άφησε το τάμπλετ, πλύνε δόντια, ετοιμάσου για ύπνο!" Κάθε μέρα η ίδια ιστορία, με μικρές παραλλαγές!

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ πολλές φορές για κάθε μία λέξη από τις παραπάνω έδινα και μία μάχη!
Το αποτέλεσμα ήταν πάντα να υπάρχει ένας διάχυτος εκνευρισμός τόσο από πλευράς μου, επειδή αναρωτιόμουν γιατί έπρεπε να διαπραγματεύομαι τα αυτονόητα, όσο και από τα παιδιά μου, επειδή οποιαδήποτε οδηγία έβγαινε από το στόμα μου, ήταν σχεδόν υπό μορφή εντολής! (Βάλε τα παπούτσια σου να φύγουμε! Καλά ακόμα; Θα αργήσουμε στο σχολείο!!! κλπ) 

Στον αγαπημένο μας παιδικό σταθμό που πηγαίνανε μέχρι πέρσι τα παιδιά μου, υπήρχε μία παιδοψυχολόγος, η οποία στις συναντήσεις γονέων είχε ένα μοναδικό τρόπο να μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας! Αφηγούνταν διάφορα περιστατικά που είχαν πέσει στην αντίληψη της και κάθε φορά νόμιζα πως είχε βάλει κρυφή κάμερα στο σπίτι μας, και περιέγραφε  την ζωή μας! Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μας είχε κάνει, ήταν αυτό για τις μάχες που θα αποφασίσουμε να δώσουμε τόσο με τα παιδιά μας, όσο και με τους άλλους σε όλη μας τη ζωή
arguments
via

Διάλεξε με προσοχή τις μάχες που θα δώσεις!
Η παιδοψυχολόγος αυτή είχε πει τότε το εξής μαγικό... Δεν γίνεται να μάχεσαι και να μαλώνεις για τα πάντα! Χάνεις την ενέργειά σου και έτσι δεν μπορείς να εστιάσεις στα σημαντικά! Σε αυτά που έχουν πραγματική αξία για εσένα! Πρέπει να διαλέγεις με προσοχή τις μάχες που θέλεις να δώσεις!!! Μόνο έτσι θα έχεις αποτέλεσμα! Δεν ξέρω αν ήταν ο τρόπος που τα είπε εκείνη την μέρα ή τα παραδείγματα που μας έδωσε, αλλά εμένα αυτές οι κουβέντες σφηνώθηκαν στο μυαλό μου!

Αποφάσισα και εγώ λοιπόν να αλλάξω και από εδώ και πέρα να δίνω μόνο τις μάχες που χρειάζεται!!! Η αλήθεια είναι πώς τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο! Λοιπόν όσο και αν φαίνεται αστείο, πιάνει! Καταρχήν δεν παθαίνω υστερία όλη μέρα! Δεύτερον είναι τσεκαρισμένο πως όταν είμαι εγώ πιο ήρεμη, είναι και τα παιδιά μου πιο ήρεμα, είναι και ο άντρας μου πιο ήρεμος και γενικά σπίτι μας επικρατεί μία σχετική γαλήνη! Απίστευτο και όμως αληθινό!

Να τι μπορείτε να κάνετε!
Αν θέλετε και εσείς να ακολουθήσετε το παράδειγμά μου πρέπει πρώτα από όλα πρέπει να αποφασίσετε ποιο από όλα όσα μαλώνετε με τα παιδιά σας, είναι το πιο σημαντικό για εσάς, και να εστιάσετε εκεί! Δεν γίνεται να είναι και το φαγητό, και ο ύπνος, και το διάβασμα, και η συμπεριφορά κλπ κλπ! Ξέρω πως για μια μαμά όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά, αλλά ας μην κρυβόμαστε, δεν έχουν για μας όλα την ίδια βαρύτητα! Εγώ ας πούμε αποφάσισα πώς δεν θα ξαναμαλώσω για το φαγητό και για την προετοιμασία τους (ντύσιμο, χτένισμα κλπ). Τα λέω μια φορά και φεύγω... Αντιθέτως μπορεί να χάσω και μία ώρα όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα συμπεριφοράς!

Αναρωτηθείτε έχετε στα αλήθεια πρόβλημα με το φαγητό; Γιατί εγώ ανακάλυψα πως με το φαγητό είμαι οκ! Tα παιδάκια μου τρώνε!!! Μπορεί όχι σούπερ υγιεινά, όχι όσο καλά θα ήθελα, αλλά τουλάχιστον τρώνε ικανοποιητικά! Δεν είναι λιποβαρή και αναπτύσσονται μια χαρά! Άρα έχει νοήμα να δίνω καθημερινή μάχη μαζί τους για το φαγητό; Σίγουρα όχι! Κατάλαβα πώς με το να δημιουργώ μία επιπλέον ένταση γύρω από το φαγητό δεν έχει νόημα!

Σχετικά με το πρωινό ξύπνημα και την ετοιμασία μας για το σχολείο! Θέλω να είμαστε συνεπείς! Θα μου πείτε ο χρόνος πιέζει και αυτά δεν ετοιμάζονται για το σχολείο! Ναι αλλά σιγά σιγά θα μπούνε στο νόημα και θα ξεκινήσουν να συνεργάζονται! Μπορεί να χρειαστεί ακόμα και να ξυπνήσουν 10 λεπτά νωρίτερα, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερο χρόνο να ετοιμαστούμε με ηρεμία και χωρίς ένταση. Όμως για μένα είναι ευεργετικό να φεύγουμε για το σχολείο ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα από το σπίτι χαρούμενοι, χωρίς νεύρα και χωρίς ένταση! (Για να βοηθηθείτε δείτε την πρωινή ρουτίνα προετοιμασίας για το σχολείο).

Αποτελέσματα
Αυτό που είδα στην πορεία είναι ότι όσα πράγματα θεωρώ αδιαπραγμάτευτα... τα περνάω πλέον πολύ καλύτερα και στα παιδιά μου! Φροντίζω όμως να είναι πραγματικά σημαντικά! Κάποια από αυτά τα εντάσσω στα πλαίσια ρουτίνας! Για παράδειγμα δεν καθόμαστε στο τραπέζι αν δεν έχουμε πλύνει τα χέρια μας! Νόμος! Είμαι κάθετη! Έχει να κάνει με την υγιεινή τους!!! Αλλά πλέον το έχουμε πει τόσες φορές που γίνεται σχεδόν αυτόματα!

Κάποια άλλα, όπως ζητήματα συμπεριφοράς, φροντίζω πρώτα να δίνω εγώ το καλό παράδειγμα και στη συνέχεια με πολλή συζήτηση, παραδείγματα, ακόμα και βιβλία και παραμύθια να τους περνάω το μήνυμα μου θέλω! Δεν θα γίνουν ευγενικά επειδή μαλώνω μαζί τους κάθε φορά που δεν είναι! Θα γίνουν ευγενικά επειδή θα τους έχω εξηγήσει πόσο σημαντικό είναι και επειδή θα έχω δώσει εγώ πρώτη το καλό παράδειγμα!

Ανακάλυψα πως μειώνοντας τις εντάσεις και τους καυγάδες, ακούνε καλύτερα!!! Ίσως φταίει ότι είμαι πιο ήρεμη, τα εξηγώ καλύτερα και ότι τους δίνω χρόνο να το καταλάβουν! Χώρια που πιστεύω ακράδαντα πώς κάποιες τραβηγμένες συμπεριφορές τους, ήταν καθαρά και μόνο από αντίδραση στις φωνές μου! Ακόμα και τις φορές που θα μαλώσουμε (γιατί κάποιες στιγμές θα γίνει και αυτό) την ώρα της συμφιλίωσης και της αγκαλιάς θα φροντίσω να ζητήσω συγνώμη που τους φώναξα και να τους εξηγήσω για ποιο λόγο μαλώσαμε έτσι!

Αυτό που κατάλαβα για ακόμη μία φορά είναι πώς δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος! Σίγουρα είναι δύσκολο να μεγαλώνεις και να διαπαιδαγωγείς τα παιδιά σου! Για αυτό μαμά κάθε φορά που μαλώνεις με το παιδί σου, αναρωτήσου αν πραγματικά αξίζει τον κόπο! Μήπως υπάρχει άλλος τρόπος πιο αποτελεσματικός; Εξάλλου κάποιες φορές αρκούν 5 μόνο λεπτά για να γίνουμε καλύτεροι γονείς!

Καλή συνέχεια!
Clelia!






You May Also Like

3 σχόλια

  1. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζι σου!
    Το εχω δει στην πράξη να γινεται, αλλα μεχρι τωρα δεν είχα προσέξει τα αποτελέσματα του να ειμαι ήρεμη.
    Απο αυριο θα το κανω πλέον συνειδητά. Αποψε θα διαλέξω τις μάζες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ένα αχ βαχ μόνο θα πω γιατί πολλές τύψεις νιώθω... Προσπαθούμε να γίνουμε καλοί γονείς και αυτό έχει αξία, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία ανάρτηση! Πράγματι είναι κάποιες φορές που ξεφεύγουμε και πραγματικά δεν αξίζει πάντοτε ούτε η γκρίνια ούτε ο πονοκέφαλος που σε πιάνει μετά, ούτε η στεναχώρια των παιδιών και η δική σου. Πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Εσύ κι εγώ ξέρουμε τον τρόπο πάντως, όταν τουλάχιστον είμαστε μαζί, να βάζουμε φρένο. Ξέρεις... με την μυστική μας φράση! Χιχι!
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram