10 ιδέες για να γιορτάσετε την πρώτη μέρα στο σχολείο!

by - Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2016


Τα συναισθήματά μας για την πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ανάμεικτα! Ενθουσιασμός, αγωνία, φόβος, χαρά...  Φυσικά όλοι μας θέλουμε να πάει καλά η πρώτη μέρα στο σχολείο. Ιδανικά αν με ρωτήσετε θα ήθελα τα παιδιά μου να περιμένουν το άνοιγμα των σχολείων με χαρά και ανυπομονησία! Έτσι και αλλιώς το σχολείο αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό της ζωής τους.

Πιστεύω όμως πως η δική μας στάση, επηρεάζει την ψυχολογία τους και τη διάθεσή τους στα πάντα. Έτσι μια μαμά μπορεί να μεταδώσει τον ενθουσιασμό της για το άνοιγμα των σχολείων και  να κάνει τα παιδιά της να το περιμένουν με χαρά και ανυπομονησία! Επηρεασμένη από το άρθρο της Άσπας για να δημιουργήσουμε τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις για την πρώτη μέρα στο σχολείο, σας παραθέτω κάποιες ιδέες για να σας παρακινήσω να έχετε ένα πιο γιορτινό Back to school ξεκίνημα! Αξίζει τουλάχιστον να το προσπαθήσετε!



1. Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης.
Το πρότεινε η φίλη μου Μommy Jammi για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ, και σκέφτομαι σοβαρά να υιοθετήσω την ιδέα για όλα τα υπόλοιπα χρόνια που ακολουθούν. Είναι κάτι αντίστοιχο του χριστουγεννιάτικου advent calendar όμως διαρκεί λιγότερες μέρες και το θέμα του είναι η επιστροφή στο σχολείο!

2.Φωτογραφίστε την πρώτη μέρα στο σχολείο.
Μου φαίνεται εντελώς αμερικάνικό έθιμο, και η αλήθεια είναι ότι δεν το συμπαθώ καθόλου! Συνήθως οι δικές μας φωτογραφίες είναι μιας βδομάδας μετά... (ας μείνει μεταξύ μας αυτό! Θα είναι το μικρό μυστικό μας!)

3. Καθιερώστε την ως μέρα μετρήματος αναστήματος.

Σχεδόν όλοι έχουμε στο σπίτι μας αναστημόμετρο ή μετρητή ύψους! Καθιερώστε να μετράτε κάθε πρώτη και τελευταία μέρα στο σχολείο, το ύψος του παιδιού σας. Έτσι θα βλέπετε πόσο ψηλώνει μέσα στη χρονιά και μετά από χρόνια θα ξέρετε ποιο ήταν το ύψος του στην πρώτη, δευτέρα κλπ δημοτικού. Το πόσο μεγάλωσε αποτελεί σίγουρα έναν πολύ καλό λόγο για να το γιορτάσετε!



4. Special οικογενειακό πρωινό ή brunch ή γεύμα.
Θα το καθιερώσω φέτος και ήδη έχω αποφασίσει που θα πάμε! Επειδή έχουμε την πολυτέλεια μετά τον αγιασμό να γυρίζουν τα παιδιά στο σπίτι τους, που σημαίνει ότι θα τελειώσουν πριν το μεσημέρι, θα πάμε για ένα εξαιρετικό brunch! Είναι κάτι που κάνουμε σπάνια και για αυτόν ακριβώς τον λόγο το επέλεξα. Αν οι συνθήκες δεν σας το επιτρέπουν καθιερώστε ένα οικογενειακό back to school μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, στο σπίτι ή έξω!


5. Βack to school party ή after school playdate.
Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα του πάρτι για το άνοιγμα των σχολείων. Τι party girl θα ήμουν άλλωστε; Βέβαια εννοώ ένα κλειστό πάρτι που ίσως θα έμοιαζε περισσότερο με playdate! Χωρίς ιδιαίτερο κόστος και προετοιμασία, ετοιμάστε μια συνάντηση έκπληξη με φίλους. Θα μπορούσατε να δώσετε μια πιο εορταστική νότα φτιάχνοντας μια εύκολη τούρτα ή τα αγαπημένα τους cupcakes!


 επιστροφή στο σχολείο
via
6. Έξοδος Βack to school.
Κάντε μία βόλτα στον αγαπημένο τους παιδότοπο, πάρκο, bowling ή  λούνα παρκ! Κάπου όπου θα τα κάνει να περάσουν καλά, να διασκεδάσουν και να συνδυάσουν την πρώτη μέρα στο σχολείο με μια διασκεδαστική δραστηριότητα.

7.Κεράσματα για την πρώτη μέρα στο σχολείο.
Το κάναμε όσο ήμασταν στον παιδικό σταθμό με τα πασίγνωστα καθιερωμένα τρουφάκια! Φέτος που είμαστε σε νέο περιβάλλον, με νέα παιδάκια, μου φαίνεται κάπως να πάμε την πρώτη μέρα στο σχολείο με τα τρουφάκια μας! Ίσως το κάνουμε λίγες μέρες μετά, αφού έχουν γνωριστεί τα παιδάκια και έχει σπάσει ο πάγος. Για τα παιδιά στο δημοτικό όμως, που ήδη γνωρίζονται μεταξύ τους, φαντάζει ιδανική ιδέα να κεράσουν τους φίλους τους για το καλωσόρισμα της νέα σχολική χρονιάς!
κερασματα για το σχολείο
via


8. Χαρίστε τους ένα βιβλίο ή παραμύθι.
Τι πιο όμορφο από το να του χαρίσετε ένα βιβλίο για την πρώτη μέρα του στο σχολείο; Ένα βιβλίο που θα το συντροφεύει και θα το χαλαρώνει στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς;

9. Καθιερώστε προβολή ταινίας ή σινεμά με θέμα το σχολείο.

Χαλαρώστε το βράδυ βλέποντας κάποια ταινία με θέμα το σχολείο. Ενδεικτικά σας αναφέρω τις εξής
 - Barbie σχολείο για πριγκίπισσες.
 - Νέμο
 - Ο μικρός Νικόλας
 - Big hero 6
 - Grease
 - Karate Kid
 - Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα.

10. Βοηθήστε το να κρατήσει ημερολόγιο.
Μια όμορφη σκέψη είναι να σημειώνει σε ένα τετράδιο, ένα ημερολόγιο, και να το κρατήσει για όλα του τα σχολικά χρόνια! Κάντε ερωτήσεις τύπου:
- Όνομα δασκάλας.
- Ποιοι είναι οι φίλοι του.
- Τι του άρεσε πιο πολύ την πρώτη μέρα.
- Τι δεν του άρεσε καθόλου.
- Τι θα γίνει όταν θα μεγαλώσει.
σχολικό ημερολόγιο
via
Φυσικά θα μπορούσατε να σημειώνετε και κατά τη διάρκεια της χρονιάς οτιδήποτε άλλο θεωρείτε σημαντικό! Έτσι με το πέρασμα των χρόνων θα δημιουργηθεί ένα πολύτιμο φυλαχτό ανάμνησης για όλα τους τα σχολικά χρόνια!

Να θυμάστε πως το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε σε αυτή την ιδιαίτερη μέρα μία λάμψη εορταστική! Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε χρόνο με το χρόνο τα παιδιά μας να αισθάνονται μια γλυκιά ανυπομονησία και προσμονή για το άνοιγμα των σχολείων, και να το αγαπάνε ολοένα και περισσότερο!

Γιορτάστε την πρώτη μέρα στο σχολείο και κάντε το παιδί σας να το αγαπήσει και να περάσει όσο το δυνατόν πιο όμορφα μαθητικά χρόνια γεμάτα ευχάριστες αναμνήσεις! Εξάλλου διαρκεί μόνο 12 χρόνια!


Clelia!

Διαβάστε ακόμη 

10 ερωτήσεις στο μυαλό μας μαμάς που έχει πρωτάκι!


και όλα τα άρθρα μας 

για την επιστροφή στο σχολείο 





You May Also Like

16 σχόλια

  1. Μου άρεσε πολύ η τελευταία ιδέα! Σκέφτομαι να το κάνω!
    Όσο για το μέτρημα του υψους το κάνουμε κάθε 1η του μηνα απο την μέρα που μπορούσε να σταθεί μόνος του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εγώ το ημερολόγιο από φέτος θα το κάνω! από τα νήπια!!! Καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια μας!

      Διαγραφή
  2. Καλά το πόσο μου άρεσε αυτή η ανάρτηση δεν λέγεται! Είναι χαρούμενη και αισιόδοξη και πρωτότυπη! Πολύ ωραίες ιδέες που η κάθε οικογένεια μπορεί να προσαρμόσει έστω και μία από αυτές στις δικές της back to school συνήθειες! Εμείς την φώτο την βγάζουμε πάντως κι ας είναι αμερικανιά! Χαχα! Μεγάλη είναι και η χαρά μας όταν πάμε για ψώνια σχολικών. Αυτήν την μέρα την λάτρευα όταν ήμουν μαθήτρια! Μην σου πω ότι την λατρεύω ακόμη και όλο και κάτι ψωνίζω και για μένα!
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Άστα και εγώ είμαι θύμα της αμερικανιάς!!! Ήδη σκέφτομαι πώς θα τα φωτογραφίσω! Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε συνήθειες που θα μας δέσουν σαν οικογένεια ακόμα περισσότερο και θα περάσουν στη σφαίρα της οικογενειακής παράδοσης!!! σε φιλώ!!! Καλή χρονιά στα παιδάκια μας, αλλά και σε εμάς!!!

      Διαγραφή
  3. Υπεροχες ιδέες!!! Θελω σίγουρα να εφαρμόσω καποια.απο αυτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Δέσποινα! Καλή μας σχολική χρονιά!!!

      Διαγραφή
  4. θέλω να οργανώσει και για μένα κάποιος ένα πάρτι με λαχταριστές λιχουδιές!Θέλω να πάω ξανά σχολείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να διοργανώσουμε μαζί ένα! Και εγώ θέλω!!! Σε φιλώ γλυκά!!!

      Διαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναφορά Κλειώ μου! Τι υπέροχες ιδέες! Θέλω να προλάβω να υλοποιήσω κάποιες από αυτές!!! Σε φιλώ και σε ευχαριστούμε για την έμπνευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!! Εσύ ήδη έκανες την καλύτερη από όλες!!! Καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια μας!

      Διαγραφή
  6. Τι όμορφες ιδέες!! Θα ξεχωρίσω το ημερολόγιο! Φιλιά πολλά και καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σε ευχαριστώ πολύ!!! Πιστεύω και εγώ πώς το ημερολόγιο θα είναι το καλύτερο ενθύμιο της σχολικής ζωής του! Χρονιά με την χρονιά θα αποτυπώνετε στις σελίδες του η ανάπτυξη του παιδιού!

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστώ για την αναφορά Κλειώ! Καλή σχολική χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram