H πασίγνωστη γιορτή μου!

by - Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2016


Η 1η Σεπτέμβρη είναι για μένα μία ιδιαίτερη ημερομηνία! Εκτός του ότι σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου είναι και η γιορτή μου! Ω ναι! Γιορτάζω ακόμα και εγώ! Τι θα πει δεν το ήξερες; Πώς γίνεται... είναι πασίγνωστη η γιορτή μου! (Καλά εντάξει πλάκα κάνω!) Είναι μία γιορτή που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να γίνεται ολοένα και πιο γνωστή... μαζί μου γιορτάζουν και άλλα 40 γυναικεία ονόματα όλα περίεργα!

Το αστείο είναι πως την ύπαρξη της γιορτής μου την αγνοούσα για τα πρώτα 16 χρόνια της ζωής μου! Ή μάλλον σύμφωνα με τα λεγόμενα της μαμάς μου μάλλον γιόρταζα! Έτσι της είχε πει ένας παπάς! Απλά δεν ξέραμε πότε... και περάσαμε έτσι 16 χρόνια που δυστυχώς δεν είχαμε ίντερνετ για να γκουγκλάρουμε τις απορίες μας!

Το τέλειο μου όνομα το κληρονόμησα από την αγαπημένη μου γιαγιάκα! Και αυτή το πήρε από τον σπουδαγμένο νονό της, που πήγε κόντρα σε κάθε κατεστημένο της εποχής και το αποφάσισε μόνος του! Λάτρης της αρχαίας Ελλάδας και της Ιστορίας, αποφάσισε να δώσει στην αγαπημένη του βαφτισιμιά, το υπέροχο όνομα της μούσας της ιστορίας! Κλειώ!!!


Πολύ ωραίο δε λέω, σας τα έχω πει και εδώ, με έχει σώσει από πάρα πολλές εξηγήσεις για το ποια είμαι! Έλεγα ένα Κλειώ και καθάρισα! 12 χρόνια (6 δημοτικό + 3 γυμνάσιο + 3 λύκειο) στο σχολείο δεν υπήρξε ποτέ καμία άλλη! Ποτέ δε βρέθηκε καθηγητής να με φωνάξει με το επίθετο που ήταν κοινότατο. Όπως και να το κάνουμε απολάμβανα κάποια προνόμια... αλλά πιστέψτε με εκείνα τα χρόνια καθόλου δεν μου άρεσε!



Το αντάλλασσα ευχαρίστως με ένα Ελένη, Μαρία, Κατερίνα, Χριστίνα που είχαν σούπερ πασίγνωστες γιορτές! Το πρόβλημά μου ήταν αυτό ακριβώς! Η γιορτή! Πώς να πείσεις ένα παιδάκι ότι δεν πειράζει που δεν  έχει γιορτή; Πείραζε και παρα - πείραζε! Ήθελα τη γιορτούλα μου, το πάρτι μου, να κεράσω τους φίλους μου, να πάρω τα δώρα μου... 

Άσε εκείνο το άλλο το κλισέ! ¨Πώς σε λένε;" ... "Κλειώ!" ... "Μα τι ωραίο όνομα! Ξέρεις τι ήταν η Κλειώ;" Ναι ήξερα και την Κλειώ και τις άλλες 8 μούσες που τις είχα μάθει από 3 χρονών για να απαντάω κατάλληλα στις ερωτήσεις των μεγάλων! Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι που αγνοούσαν παντελώς την ύπαρξη του ονόματος! "Καλά υπάρχει τέτοιο όνομα;" Αλλά η ανατροφή μου δεν με άφηνε να απαντήσω καταλλήλως! 

Μέχρι που στην τρίτη γυμνασίου βρέθηκε μία κοπέλα στο δρόμο μου, που ήξερε ότι γιόρταζα! Ήξερε και τη μαγική ημερομηνία!!! 1η Σεπτεμβρίου!!! Μπορεί για εκείνη τη χρονιά να είχε περάσει η γιορτή μου, αλλά την επόμενη θα γινόταν χαμός! Χαρές και πανηγύρια!!!

Ο χρόνος πέρασε και με τα πολλά έφτασε η πολυπόθητη ημερομηνία και έζησα την απόλυτη φρίκη! Ακόμα και οι δικοί μου το είχαν ξεχάσει! Μα πως είναι δυνατόν; Δεν καταλάβαιναν πόσο σημαντικό ήταν για μένα; Όμως μετά από τόσα χρόνια είναι πολύ δύσκολο να επιβάλλεις μία γιορτή! Ακόμα και αν είναι πέρα για πέρα αληθινή!

Από τότε κάθε χρόνο και καλύτερα! Λίγο η Renault που τίμησε το ονοματάκι μου δεόντως, λίγο που μας έπιασε μια αρχαιομανία για σπάνια και περίεργα ονόματα, λίγο που μεγάλωσα και εγώ, λίγο που την επέβαλα την γιορτή μου τελικά... κάτι έγινε! 

Και να σας πω ένα μυστικό; Ακόμα και σήμερα, πολλά χρόνια μετά, εκπλήσσομαι ευχάριστα αν κάποιος, όχι πολύ δικός μου, με ρωτήσει σήμερα  "Μήπως γιορτάζεις;" Γιατί τελικά η απουσία γιορτής στα μικρά μου χρόνια, κάτι μου άφησε...(θέλει αρκετές ώρες ψυχανάλυσης μάλλον για να περάσει)! Αν έχετε κάποια φίλη λοιπόν, με σχετικά σπάνιο όνομα πιθανότατα να γιορτάζει και αυτή σήμερα! Δώστε απλόχερα τα χρόνια σας πολλά!!!

Αδαμαντίνη, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Αριβοία, Ασπασία, Αφροδίτη, Διόνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ερμηνεία, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεανόη, Θεόνυμφη, Θεοφάνη, Καλλιρρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλλία, Λάμπρω, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Τρωάς, Χάϊδω και Χαρίκλεια  Χρόνια μας πολλά!!!

Κλειώ!!!




You May Also Like

27 σχόλια

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΛΕΙΩ ΜΟΥ!! Να σε χαιρονται οσοι αγαπας και σ'αγαπουν!! Κι εμενα η γιορτη μου γνωστη ειναι αλλα πιο πολύ τις Σοφίες ξέρουν οι περισσότεροι...χεχεχεχε!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ελπίδα μου!!! Σε νιώθω... χαχαχα! Πλησιάζει και η δική σου γιορτή!!! Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  2. xaxa! Δεν υπάρχεις!
    Όχι, λάθος! Και υπάρχεις και γιορτάζεις!
    ;-)
    Από τα υπόλοιπα ονόματα έχω κάμποσα στον... κύκλο μου, οπότε προσθέτουμε και την έμπνευση της Renault(!) και... .... ... Να σε χαιρόμαστε, κούκλα μου!
    Πολύχρονη! Υγεία, τρέλα και αγάπη!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά και γιορτινά!!!
    ;-)
    Καλό μας μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου γλυκιά και αγαπημένη!!! Σε ευχαριστώ πολύ τρελούτσικο κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  3. Εισαι φοβερή! Χρόνια πολλά κι από εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!!! Είδες Ελευθερία μου; Από εδώ το είχα από εκεί το είχα το είπα δημόσια και ξένοιασα!!!Σε ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου!

      Διαγραφή
  4. ΧΡΌΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΆ λοιπόν!!! Σε νιώθω γιατί και την κουμπάρα μου την λένε Αφροδίτη, τα ίδια ψυχολογικά έχει!!! Και πως να δείξω κατανόηση με το όνομα Γιάννα!!! Χεχε από τις πιο γνωστές γιορτές!!! Να γιορτάζεις και να το φωνάζεις, πολύ καλά κάνεις!! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Γιάννα μου!!! Εσένα παιδάκι μου, με τέτοιο όνομα, που να σε ξεχάσει κανείς; Πες την Αφροδίτη να μαζευτούμε για group therapy! χαχαχαχα!!!

      Διαγραφή
  5. Χα!Χα!Νομίζω ότι περιέγραψες πολύ σωστά όλα όσα ένιωθα και εγώ όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικά αυτό το ΄΄Ξέρεις τι ήταν η Κλειώ?΄΄.Χρόνια Πολλά λοιπόν Κλειώ από μία ακόμη Κλειώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλειώ μου!!! Αγαπημένη !!! Χρόνια μας πολλά!!! Πρέπει να συναντηθούμε από κοντά κορίτσι μου! Όταν ήμουν μικρή ήθελα πολύ να γνωρίσω έστω κάποια ακόμα με το ίδιο όνομα (εντάξει η γιαγιά μου δεν πιάνεται). Σου εύχομαι ότι επιθυμείς μέσα από την καρδιά μου και σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  6. Χρονια σου πολλα αγαπημενη μου! Χρονια ευτυχισμενα να εχεις!
    Οσο για την γιορτη σε νιωθω απολυτα! Κι εγω μεγαλη το εμαθα. Αλλα εγω αγαπησα και προτιμω τελικα τα γενεθλια μου! Ισως γιατι μαρθες να εχουν αρχισει να υπαρχουν πολλες. Ενω μαρθα που εχει γενεθλια 8 δεκεμβριου ειναι (πιστευω) μια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρθούλα μου! 8 Δεκεμβρίου ε? Καταγράφτηκε!!! Με νιώθεις γιατί έζησες και εσύ το ίδιο δράμα χαχαχαχα!!! Και εγω τα γενέθλια αγάπησα αλλά όσο περνούν τα χρόνια, γυρνάω προς την γιορτή που δεν με ρωτάνε κιόλας πόσο γίνομαι χιχι! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια σου πολλά Κλειώ!!!!! ευτυχισμένα και δημιουργικά!!!!!
    Εμένα πάντως το όνομα σου μου αρέσει πολύ πολύ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ για τις ευχές σου!!! Και εμένα τώρα πια μου αρέσει!

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά αγαπημένη μου φίλη!! να σε χαιρόμαστε, να σε καμαρώνουμε και να σε γιορτάζουμε κάθε χρόνο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για όλα φίλη μου καλή και αγαπημένη! Να με χαίρεστε!!!

      Διαγραφή
  9. Χρόνια σου πολλά και χρόνια μου πολλά. Και εγώ στα 16 έμαθα πότε γιορτάζω. Ελπινίκη με βάπτισαν χωρίς ποτέ να με φωνάξουν έστι, στο Δημοτικό έμαθα το όνομά μου (χωρίς πλάκα). Αλλά γιόρταζα και συνεχίζω να γιορτάζω του Αγίου Νικολάου που μου το καθιέρωσαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια μας πολλά!!! Καλέ που να το φανταστώ πώς είσαι Ελπινίκη! Εσύ και σπάνιο όνομα και το κρατάς κρυφό!!! Εγώ πάντως θα σου πω χρόνια πολλά και του Αγίου Νικολάου!!! Χρόνια μας πολλά, όμορφα και δημιουργικά!

      Διαγραφή
  10. Αχ σε καταλαβαίνω απόλυτα! Ανδρομάχη βλέπεις, όνομα με ιστορία επίσης και χωρίς γιορτή μέχρι πριν λίγα χρόνια! Εθιμοτυπικα -και κυρίως γιατί τότε γιόρταζε η γιαγιά- με γιόρταζαν του Αγίου Ανδρέα (τους σύμφερε βλέπεις γιατί την προηγούμενη μέρα ακριβώς έχω γενέθλια=ενα δώρο). Τα τελευταία χρόνια βρήκα ότι κανονικά γιορτάζω 12 Οκτωβρίου όμως εγώ κράτησα το εθιμοτυπικό, κυρίως λόγω της αγάπης μου για την γιαγιά που έχω το όνομα της και δεν είναι πλέον στην ζωή. Όπως και να χει, να είσαι γερή, να είσαι ευτυχισμένη, να είσαι δημιουργική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου!!! Το ξέρεις ότι ήσουν η πρώτη σήμερα; Πριν και από τους δικούς μου; Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου! Μου έφτιαξες απλά τη μέρα!!! Κρατάω και τις 2 ημερομηνίες σου! Το Ανδρομάχη είναι ένα καταπληκτικό όνομα! Από τα αγαπημένα μου, να το σκεφτείς να το κρατήσεις ολόκληρο!!!

      Διαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Κλειώ μου!!!
    Αγαπώ πολύ αυτά τα αρχαιοπρεπή ονόματα!!!!!

    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπημένη μου Κλειώ που πραγματικά λατρεύω το όνομά σου...έπεσα στην παγίδα δεν σου είπα χρόνια πολλά. Για την ακρίβεια σου είπα όταν μου είπες ότι γιορτάζεις! Tragic! Αγαπημένη μου φίλη σου εύχομαι μόνο τα καλύτερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωωωω χρόνια σου πολλά Κλειώ με το υπέροχο γαργαριστό σου όνομα!!! Γνώριζα για τη γιορτή των 40 παρθένων αλλά δεν θυμόμουν ότι γιορτάζει και το δικό σου όνομα.
    Γέλασα με τη Renault:))))
    Σου εύχομαι να είσαι πάντα γελαστή και χαρούμενη και να απολαμβάνεις τη ζωή όπως μοναδικά κάνεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά Κλειώ μου κι από εδώ! Έπεσες και σε άνθρωπο που δεν τα έχει καλά με το να θυμάται τις γιορτές! Από την λίστα των ονομάτων μάλιστα που έγραψες από κάτω.. μμμ. μάλλον ξέχασα αρκετές φίλες και γνωστές! Χιχι!
    kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια σου πολλά πολλά!! Να σε χαιρόμαστε και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!! Απόλαυσα την ανάρτησή σου για τα παιδικά σου χρόνια γύρω από το όνομά σου και την γιορτή!! Να σε χαιρόμαστε και πάλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά Κλειώ αν και αργοπορημένα. (Είχα αφήσει μήνες το blog). Ότι επιθυμείς!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram