Το πρόβλημα με το φαγητό στο νηπιαγωγείο και πώς το αντιμετωπίσαμε!!!

by - Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 14, 2016


Ξεκινήσαμε και εμείς το νηπιαγωγείο!!! Τα μικρά ενθουσιασμένα και εγώ επίσης! Οι δασκάλες άψογες και οι κτιριακές εγκαταστάσεις εξαιρετικά καλοδιατηρημένες για δημόσιο νηπιαγωγείο! Μέχρι εδώ καλά! Το απόγευμα μας φώναξαν για να μας ενημερώσουν για το πως θα λειτουργήσει το νηπιαγωγείο και κάπου εκεί άρχισαν τα όργανα και τα απανωτά εγκεφαλικά... Ο βασικός λόγος ήταν η εντολή που μας δόθηκε για το φαγητό στο νηπιαγωγείο!

Μέχρι πέρσι το πρόβλημα με την σίτιση των παιδιών το έλυναν παράτυπα μεν, με τραπεζοκόμο δε! Μία λύση που ακολουθούν πολλά νηπιαγωγεία της χώρας και σήμερα! Σε αλλά σχολεία που δεν παίρνουν το ρίσκο του τραπεζοκόμου, το πρόβλημα το λύνουν με τα ισοθερμικά δοχεία φαγητού! Το φαγητό το ζεσταίνουν οι μαμάδες το πρωί, το κλείνουν στα εν λόγο δοχεία και διατηρείται σε μια καλή θερμοκρασία ώστε να μπορέσει το παιδί να το φάει χωρίς να χρειαστεί ζέσταμα.

Η οδηγία που είχε δώσει φέτος η σύμβουλος του σχολείου μας στις νηπιαγωγούς, και κατ' επέκταση εκείνες σε εμάς ήταν η εξής: "Τα παιδιά που θα μένουν στο ολοήμερο τμήμα θα πρέπει να έχουν σε χωριστό ταπεράκι το μεσημεριανό γεύμα τους το οποίο θα μπαίνει σε ψυγείο. Μπορεί να είναι κάτι που τρώγεται κρύο όπως σάντουιτς, πίτα , πίτσα, σαλάτα, αυγό, τοστ κλπ."
Περιττό να σας πω ότι όλες οι μαμάδες που βρισκόμασταν εκεί κεραυνοβοληθήκαμε! Ιδιαίτερα όταν μάθαμε πως αυτή, όπως μας είπαν, ήταν η κατεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας!

Τα ερωτήματα μας εύλογα και δυστυχώς η δασκάλα μας δεν μπορούσε να μας βοηθήσει! Μπορεί ένα παιδί 5 χρονών να μένει τόσες ώρες μόνο με ένα σνακ; Αυτό τον τύπο φαγητού θέλουμε να μάθουν να τρώνε τα παιδιά μας; Έτοιμο, γρήγορο, πρόχειρο; Αν όχι μπορεί ένα παιδί να τρώει παγωμένο το φαγητό του; Γιατί όπως μας είπαν το φαγητό στο νηπιαγωγείο θα έμπαινε στο ψυγείο και απαγορευόταν να το βάλουμε σε ισοθερμικό δοχείο φαγητού, για να μη χαλάσει!

Με κεφάλι ζαλισμένο και μέσα στον προβληματισμό γύρισα σπίτι! Μου φαινόταν αδιανόητο το που έχουμε φτάσει!!! Το πώς συμπεριφέρονται σε 5χρονα παιδάκια, το πόσο αλλοτριωμένο είναι το σύστημα, το πώς αν είχα τα χρήματα αύριο κιόλας θα τα είχα πάρει από εκεί  και άλλα ωραία τέτοια!!!

Εκείνο το βράδυ ευτυχώς μίλησα με την πολύ καλή μου φίλη Γιούλη από το Παιχνιδάκι, η οποία μου στάθηκε απίστευτα,  άκουσε όλη την γκρίνια μου τους προβληματισμούς μου,  έγινε σάκος του μποξ και ξέσπασα πάνω της, αλλά σαν πραγματική φίλη τα υπόμεινε όλα και όχι μόνο αυτό! Όντας νηπιαγωγός η ίδια, με κατεύθυνε για το πώς έπρεπε να κινηθώ!

Το πρωί ξεκίνησα τα τηλέφωνα! Ξεκίνησα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ζήτησα ευγενικά να μου πούνε σε ποιο επίσημο έγγραφο του κράτους αναφέρεται ότι τα παιδιά θα τρώνε κρύο το φαγητό στο νηπιαγωγείο, ότι τα ισοθερμικά δοχεία απαγορεύονται και αν η επίσημη κατεύθυνση του κράτους είναι το κρύο σάντουιτς! Η υπάλληλος ήταν εξυπηρετικότατη και ανέλαβε να μάθει τι εντολή είχε δοθεί γιατί αγνοούσε! Με πήρε τηλέφωνο μετά από μισή ώρα, λέγοντας μου πως την εντολή την είχε δώσει η σύμβουλος του νηπιαγωγείου και ότι ίσχυαν όλα όσα μας είχαν πει! Η κατεύθυνση είναι τα παιδάκια να τρώνε στο ολοήμερο νηπιαγωγείο ένα σνακ και όχι φαγητό! Η δυνατότητα ισοθερμικού δοχείου φαγητού δεν υπήρχε γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό τα πάντα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο! Μάλιστα όπως μου είπαν χαρακτηριστικά δεν πρέπει να είναι καν φαγητό, γιατί αν πέσουν κάτω ρύζια και κεφτεδάκια ποιος θα τα καθαρίσει; Πόσο μεγάλη ήταν η απογοήτευση μου! 

Όμως δεν το έβαλα κάτω! Πήρα τηλέφωνο στο υπουργείο Παιδείας και αφού μίλησα με 10 διαφορετικά άτομα, έφτασα τελικά στην πηγή. Επικοινώνησα απευθείας με την υπεύθυνη για τα θέματα σίτισης στο ολοήμερο νηπιαγωγείο! Η γυναίκα, όταν της μετέφερα την εντολή που μας είχε δοθεί και όσα μου είχε επιβεβαιώσει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, της έπεσαν τα μαλλιά! Δεν ίσχυε τίποτα από όλα αυτά!!! Τα παιδάκια πρέπει να τρώνε κανονικό φαγητό, όσο το δυνατόν πιο υγιεινό και σε καμία περίπτωση παγωμένο από το ψυγείο (είναι ενάντια στα ανθρώπινα διακαιώματα)! Το ισοθερμικό δοχείο φαγητού είναι δικαίωμα κάθε μαμάς!!!
Να αναφέρω πως 12.30 το πρωί έκλεισα το τηλέφωνο με την υπεύθυνη σίτισης, στις 1μ.μ. η σύμβουλος είχε στείλει νέα κατεύθυνση στο νηπιαγωγείο μας!!! Ήταν ένας μικρός θρίαμβος!!!

Ο μοναδικός λόγος που μοιράζομαι την μικρή μας περιπέτεια είναι ένας! Πολλά παιδάκια βρίσκονται στο ολοήμερο σχολείο και η κάθε σύμβουλος, για δικούς τους λόγους που δεν είναι επί του παρόντος, δίνουν τις κατευθύνσεις που θέλουν! Οι νηπιαγωγοί κάνουν το καλύτερο που μπορούν, αλλά είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακολουθήσουν τις κατευθύνσεις! Εμείς όμως οι γονείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι! Μπορούμε και πρέπει να ψάχνουμε τα πράγματα, να ενημερωνόμαστε και τελικά να αμφισβητούμε!!! 

Δεν είμαι καθόλου από εκείνες τις μαμάδες που δημιουργούν θέμα με το παραμικρό! Αντιθέτως! Έχω άπειρη υπομονή, είμαι καλόβολη και είμαι πάντα με το μέρος των δασκάλων! Αλλά όταν δω κάτι τόσο εξωφρενικό, αντιδρώ! Ούτε εγώ ξέρω που την έκρυβα τέτοια αντίδραση μέσα μου! Στη σκέψη όμως και μόνο ότι θα με υποχρέωναν ένα ολόκληρο χρόνο να ταϊζω τα έτσι και αλλιώς κακόφαγα παιδιά μου ξηρά τροφή, αντέδρασα! Και σας μιλάω ειλικρινά ήμουν ικανή να φτάσω και μέχρι τον ίδιο τον υπουργό! Ευτυχώς δεν χρειάστηκε!

Για όλα τα παραπάνω έχω μόνο μία συμβουλή να σας δώσω, να μιλάτε! Να ψάχνετε, να ενημερώνεστε υπεύθυνα και να διεκδικείτε το δίκιο σας και τα δικαιώματα των παιδιών μας! Δεν θα αλλάξει κάτι από μόνο του! Κανείς δεν θα σας βοηθήσει από μόνος του! Πρέπει να κινηθείτε ψύχραιμα και ώριμα! Εγώ δεν είχα την απαιτούμενη ψυχραιμία! Ήταν όμως ψύχραιμη η φίλη μου και με συνέφερε! Στο σχολείο μας παραπονέθηκαν και άλλες μαμάδες εκείνη την ώρα στη δασκάλα, η οποία εν τέλει δεν ήταν αρμόδια να αλλάξει την κατάσταση για το φαγητό στο νηπιαγωγείο! Έπρεπε να έρθει εντολή άνωθεν! Υπήρχαν και οι μαμάδες όμως που δεν αντέδρασαν, κατέβασαν  στωικά το κεφάλι και είπαν θα δούμε μήπως και γίνει κάτι! Να γίνει κάτι όμως πώς; Από μόνο του;

Όμως μαμάδες σας έχω νέα, τίποτα δεν γίνεται από μόνο του! Πάντα πρέπει να προσπαθήσουμε και να κοπιάσουμε! Εγώ τουλάχιστον τέτοια μαμά θέλω να είμαι! Περήφανη για όσα προσπαθώ! Σίγουρα δεν θα αλλάξω τον κόσμο μόνη μου! Αλλά θα το προσπαθήσω! Ήδη άλλαξε το πρόγραμμα σίτισης για 100 παιδάκια (5 σχολεία από 25 παιδιά, που είχε η συγκεκριμένη σύμβουλος)! Προσπαθήστε, ενημερωθείτε, φωνάξτε και διεκδικήστε ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας!!!

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια χωρίς άλλα ευτράπελα!
Clelia!




You May Also Like

46 σχόλια

  1. χαίρομαι πάρα πολύ που αυτή η ιστορία είχε καλό τέλος! Η αλήθεια είναι ότι πρέπει όλοι μας να διεκδικούμε το δίκιο μας γιατί δίνουμε εκτός των άλλων το καλύτερο παράδειγμα και στα παιδιά μας!

    Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε όλοι μας μια υπέροχη σχολική χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα ευχαριστώ να σου πω; για την καθοδήγηση, για την βοήθεια, για την συμπαράσταση , για όλα!!!

      Διαγραφή
  2. Πωπω Κλειώ συγχαρητήρια! Και στο δικό μας σχολείο, Δημοτικό, δόθηκε ακριβώς η ίδια οδηγία για τα παιδιά του ολοήμερου, φαγητό που θα μπαίνει στο ψυγείο. Θα ενημερώσω τις μαμάδες που τις άκουγα απελπισμένες να διαβάσουν την ανάρτησή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις ενημερώσεις Ελευθερία μου!!! Να αντιδράσουμε όλοι μαζί! Δεν γίνεται και δεν πρέπει τα παιδάκια μας να τρώνε παγωμένο φαγητό!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο βρε κορίτσι, πολύ καλά έκανες! Πρέπει καμιά φορά να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Καλή Σχολική Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέρα μου δεν είμαι καθόλου έτσι! Αλλά τρομάζω και εγώ η ίδια για το που μπορώ να φτάσω με τα παιδιά μου!

      Διαγραφή
  4. Χαίρομαι πάρα πολύ φίλη μου για τον άψογο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε το θέμα με τη Γιούλη. Τέτοιες μαμάδες θέλουμε! Τέτοια μαμά θέλω να είμαι και εγώ...από αυτές που φτιάχνουν με μικρά, αλλά σταθερά βηματάκια έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Γιατί αν όχι εμείς τότε ποιος;;;;
    Όσο για την "παρανομία" και την αυθαιρεσία των εν λόγω δημοσίων λειτουργών λυπάμαι που θα το πω, αλλά μας έχουν συνηθίσει πια σε τέτοιες καταστάσεις. Το ψάρι τελικά δεν βρωμάει πάντα από το κεφάλι. Βρωμάει και από την ουρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέτοιες μαμάδες θα είμαστε Χριστίνα! Όλες μαζί θα τον αλλάξουμε τον κόσμο μας!!!

      Διαγραφή
  5. Μπράβο Κλειώ, σ ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας! Το θέμα της διατροφής στα σχολεία είναι ένα μεγάλο αγκάθι, παρόλα αυτά όπως λες κι εσύ, αν κινητοποιηθούμε πολλά μπορούμε να αλλάξουμε! Τι ασυνεννοησία βρε παιδί μου μεταξύ υπηρεσιών, είναι φοβερό... ευτυχώς τέλος καλό και φαγητό ζεστό! Καλή αρχή στο νηπιαγωγείο και καλή σχολική χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη! Η αλήθεια είναι πώς το θέμα σίτισης στα σχολεία μας καίει όλους!!!

      Διαγραφή
  6. Κι εμεις θα εχουμε τετοια πανηγυρια στην 1η συνάντηση....Αν κρίνω από αυτα που μας είπαν μαμαδες που που ειχαν και πέρσι τα παιδάκια τους στο ιδιο νηπιαγωγείο ζητουν 80Ε από το καθε παιδι για ....γραφικη υλη κ έξοδα τραπεζοκόμου (ιδιωτη προφανως)........Για όνομα του θεου! Πήγα στην α'βαθμια κ μου ειπαν ότι ποσα αν των 10-20 ευρω (κι αυτά για τον συλλογο γονέων και κηδεμόνων) ειναι παράνομα....Κυριακη κοντη γιορτη...θα πάω στην συναντηση και αναλογα ,ε το τι θα ακουσω θα πράξω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά ξεμπερδέματα και σε εσάς! Βέβαια για την τραπεζοκόμο στην κατάσταση που είμαστε απλά σας ζηλεύω! Να μας ενημερώσεις αν προκύψει κάτι!

      Διαγραφή
  7. Μπραβο σου Κλειω μου!! Πρεπει να διεκδικούμε για τα παιδια μας!! Καλη σχολικη χρονια -απο δω και πέρα- χωρις προβλήματα!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Κλειώ. Έτσι πρέπει, μόνοι μας να τα κυνηγάμε όλα, ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά μας. Καλή σχολική χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν πίστευα ότι ήμουν ικανή να κινήσω γη και ο ουρανό! Πίστευα πώς δεν το έχω! Τελικά με το κατάλληλο κίνητρο ο άνθρωπος είναι ικανός για τα καλύτερα αλλά δυστυχώς και τα χειρότερα!

      Διαγραφή
  9. σαν παλιά μαμά ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού να σας πώ οτι εμάς οι οδηγίες έλεγαν οτι ναι μεν φαγητό που να μπαίνει στο ψυγείο αλλα στο νηπιαγωγείο είχαν μικρό φουρνάκι που ζέσταιναν εκεί το φαγητό (μέσα σε ειδική μεταλλική "φαγιάντζα") και στο δημοτικό το ζέσταιναν σε φούρνο μικροκυμάτων (μέσα σε ειδικά για τα μικροκύματα τάπερ). Σίγουρα ειναι καλύτερο απο το παγωμένο σάντουιτς και πίτσα!!!!! Επίσης δεν ξερω κατα πόσο είναι υγιεινό το να μένει σε σταθερή θερμοκρασία το φαγητό στα ισοθερμικά τάπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε πολύ που καταθέσατε την εμπειρία σας! Δυστυχώς στην Ελλάδα ισχυεί το κάθε πέρσι και καλύτερα! Για να δούμε πώς θα πάει!!!

      Διαγραφή
  10. Κλειώ μπράβο για την πρωτοβουλία σου! Πηγαίνουμε κι εμείς σε νηπιαγωγείο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να ζεσταίνουν το μεσημεριανό φαγητό. Θα χρησιμοποιούμε ισοθερμικά δοχεία. Ωστόσο ευαίσθητα φαγητά όπως ψάρι και κοτόπουλο δεν είναι επικίνδυνο να αλλοιωθούν μένοντας 4-5 ώρες εκτός ψυγείου; Ίσως και να γίνομαι υπερβολική. Έχεις κάποια γνώμη; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αν το μαγειρεψεις το βάζεις κατευθείαν στο ψυγείο; Δε χαλάνε τόσο γρήγορα τα φαγητά εκτός αν είναι πολλές ώρες σε πολύ υψηλές.θερμοκρασίες

      Διαγραφή
    2. Βάσω μου ενημέρωθηκα πώς το ισοθερμικό δοχείο διατηρεί το φαγητό περίπου για 8 ώρες! Αλλά θα σου πω απο την προσωπική μου εμπειρία, τους υπόλοιπους μήνες πλην τους καλοκαιρινούς που έχει καύσωνα, μαγειρεύω το πρωί και βάζω το φαγητό στο ψυγείο το απόγευμα! Πότε δεν έχει τύχει να χαλάσει κάτι! ακόμα και το κοτόπουλο! Για το ψάρι βέβαια δεν ισχυεί κάτι τέτοιο! αλλά δεν επιτρέπεται έτσι και αλλιώς ψάρι στο σχολείο!

      Διαγραφή
  11. Από τον καναπέ δεν βοήθησε ποτέ κανείς. Μπράβο σου, χίλιες φορές μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου όλες μας πρέπει να ξεκουνηθούμε! Γιατι όλες θέλουμε ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας!

      Διαγραφή
  12. δυστυχως χρειαστηκε και μπηκες στη διαδικασια αυτη για να διεκδικησεις τα αυτονοητα! και εμενα η μικρη μου φετος ειναι σε ολοημερο δημοτικο αλλα ακομα δεν εχουμε κανει συναντηση να μας δωσουν οδηγιες. Αν χρειαστει κατι, θα σου τηλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς τα αυτονόητα! Πραγματικά αναρωτιέμαι για το μυαλό των ανθρώπων που είναι σε κομβικές θέσεις! Να με ενημερώσεις πώς θα πάει η συνάντηση!

      Διαγραφή
  13. Μπράβο Κλειώ!
    Αν κατάλαβα καλά, οι σύμβουλοι αποφασίζουν από μόνοι τους για τον τρόπο.λειτουργίας κάποιων σχολείων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως σε όλα τα πράγματα δυστυχώς!!! απλά αναρωτιέμαι πώς της ήρθε αυτη η ιδέα; Από κάπου θα πιάστηκε και η σύμβουλος...

      Διαγραφή
  14. Μπράβο κ πάλι μπράβο!

    Θα ήθελα,αν ειναι δυνατόν,να μας πείτε σε ποιο νηπιαγωγείο αναφέρεστε για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε κ στο δικό μας σχολείο σαν "δεδικασμένο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς όσο και αν έχω την θέληση να σας βοηθήσω δεν μπορώ να το κάνω αυτό για ευνόητους λόγους! Δεν θα ήθελα με τίποτα να βάλω σε κίνδυνο τα παιδιά μου!Θα μπορούσα να σας δώσω τηλέφωνα και να σας κατευθύνω πως να κινηθείτε αν αντιμετωπίζετε παρόμοιο πρόβλημα!

      Διαγραφή
  15. Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει, μέχρι πριν 3 χρόνια οι κανονισμοί ήταν φαγητό στο ψυγείο και την ώρα του φαγητού ζέσταμα σε φουρνάκι ή φούρνο μικροκυμάτων και στο νηπιαγωγείο και στο ολοήμερο δημοτικό. Τα τελευταία χρόνια δεν πηγαίνουν τα παιδιά μου ολοήμερο και όλο αυτό που ακούω μου φαίνεται εξωφρενικό!!!! Ειλικρινά κάνατε το σωστό και ναι πιστεύω σ΄αυτό που λέτε όταν υπάρχει το κίνητρο μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα!!!! Καλή νέα αρχή στο νέο σας σχολείο και πάντα με την ίδια διάθεση και κουράγιο για ότι ακολουθήσει και στα επόμενα μαθητικά χρόνια. Όπως είχε πει κάποτε και μια νηπιαγωγός μας,"να προσπαθούμε να ισιώνουμε τα στραβά ακόμα κι αν νομίζουμε πως είναι μάταιο" Το να πιστέψουμε αρκεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ενθαρρυντικά σας λόγια!!!Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια μας!

      Διαγραφή
  16. Μπράβο σου Κλειώ! Έπραξες άριστα και μακάρι όλοι οι γονείς να κάνουν το ίδιο στα παράλογα που ακούμε καθημερινά. Με αυτή σου την ανάρτηση μου έφτιαξες τη διάθεση. Πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου έκανα απλώς το αυτονόητο! Ο μόνος λόγος που το μοιράστηκα είναι για να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γίνεται!!! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  17. Τι να πω για όσα διαβάζω! Ουδέν σχόλιον...απλά ο καημένος εκείνος ο αρχαίος φιλόσοφος -Επίκουρος- το είπε ο άνθρωπος: μην ασχολείστε με το τι θα φάει και τι θα πιει το παιδί, αλλά με ποιον θα φάει και με ποιον θα πιει.
    Τι ακριβώς θα πάθει το παιδί εάν φάει μια σαλάτα με τυρί και ψωμί;; ¨Η ένα σάντουιτς με λαχανικά και ανθότυρο ή κεφτεδάκια ή αυγό με ψωμί ή ή ή ή;;
    Οι παιδίατροι τι λένε ότι θα πάθει; ή μήπως δεν ακούμε ούτε κι αυτούς;;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά έχω την ατυχία και τα δύο μου παιδάκια να είναι αρκετά κακόφαγα και έχω δώσει μεγάλο αγώνα να καθιερωθεί το μεσημεριανό τους γεύμα!!! Δεν είπε κανείς ότι τα παιδιά θα πεθάνουν από ασιτία προς θεού, αλλά υπάρχει γονιός που να θέλει να ακολουθήσει τέτοιο πρόγραμμα στο 5 χρονο παιδί του; Δηλαδή το λάθος που έκανα αναγκαστικά και έτρωγα στις 7 λόγω εργασίας, να το κάνει το παιδί μου επειδή έτσι αποφάσισε μία σύμβουλος; Γιατί θα ήθελα να σας ενημερώσω πώς τα περισσότερα παιδάκια μετά το σχολείο κάνουν κάποια δραστηριότητα και μαζεύονται σπίτι τους το απόγευμα... Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω πώς έπραξα κακώς!

      Διαγραφή
  18. Το νηπιαγωγείο σας αποτελεί μάλλον την εξαίρεση στον κανόνα. Σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας το φαγητό μπαίνει ψυγείο για ευνόητους λόγους και ζεσταίνεται από τη νηπιαγωγό κατά το χρόνο της κοινής παραμονής της με τη δεύτερη νηπιαγωγό.Το ισοθερμικό τσαντάκι ή φαγητοδοχείο που αναφέρετε κρύβει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Η διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. 15 χρόνια υπηρετώ στο δημόσιο νηπιαγωγείο αυτό που αναφέρετε πρώτη μου φορά το ακούω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο δικό μας νηπιαγωγείο αποφάσισαν να δίνουν στα παιδιά το φαγητό κρύο από το ψυγείο!

      Διαγραφή
  19. Μπράβο σου, βρε Κλειω! Άξια! Το ίδιο πρόβλημα περίπου είχε κ η αδερφή μου πέρυσι όταν ξεκίνησε ο μικρός σχολείο... Τι καλό που θα ήταν μετά από όλο αυτό αν η αρμόδια στο Υπουργείο με την οποία μιλησες έστελνε μία σχετική εγκύκλιο προς όλα τα Νηπιαγωγεία, να λυθεί μία και καλή όλο αυτό το πανηγύρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Ειρήνη μου, μακάρι!!! Αλλά νομίζω ακολουθούν κάποιου είδους πρωτόκολλο πάντως η δική μας σύμβουλος άλλαξε την εντολή της σε όλα τα γύρω σχολεία που είχε!

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα απο Αθήνα...χιλια μπράβο κ σε εσενα κ στις υπολοιπες μαμάδες!!!! ολοι μαζι καταφερνουμε πολλα!!! κ εγω μαμα 5χρονου -ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ- αντιμετωπίζω διστακτικα ακομα τα οσα ακουω...μεχρι την στιγμη που θα "επεμβω",οπως εκανα στον παιδικο κ ναι μεν δεν τα ακουσαν αλλα εγω εκανα το χρεος μου! φιλια Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πόσο εξωφρενικά μου φαίνονται όλα όσα διαβάζω βρε Κλειώ μου...εμείς πέρυσι στο (δημόσιο) νηπιαγωγείο δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιου είδους θέματα! Μια χαρά στέλναμε το φαγητό, το οποίο έμπαινε αμέσως στο ψυγείο, την ώρα του φαγητού, ζεσταινόταν σε συμβατικό φούρνο (ο μικροκυμάτων απαγορεύεται κανονικά) από τις νηπιαγωγούς (σημ. δεν είχαμε τραπεζοκόμο) σερβιριζόταν στα παιδιά κι όλα καλά! Μπράβο σου πάντως που το πήρες πάνω σου, έτσι πρέπει! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΝΟΥΛΑ!!!ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!ΞΕΚΙΝΑΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΕΡΝΑΩ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ Κ.Τ.Λ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπράβο σου! Τίποτα δεν πρέπει να τιο καταπίνουμε.. αμάσητο! δεν ξέρω αν θα το έκανα (πιο πριν) αλλά μ'αυτά που γράφεις ξέρω ότι αν στο μέλλον μου τύχει κάτι αντίστοιχο θα το κάνω! και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ καλά έκανες και αντέδρασες! Όμως η δική μου ταπεινή γνώμη μη θα ήταν να ζεσταίνεται το φαγητό από τους νηπιαγωγούς,και όχι σε ίσοθερμικα τάπερ.Δεν το κάνουν γιατί δεν θελουν και όχι γιατί τους το είπε η σύμβουλος!Καλή σχολική χρονιά σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram