20 τρόποι για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από το τάμπλετ!

by - Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2016


20 τρόποι για να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από το τάμπλετ και τις οθόνες στις καλοκαιρινές μας διακοπές!

Την Πέμπτη 23/06/2016 στον υπέροχο mom & kid friendly χώρο του My New Baby στον 1o όροφο του εμπορικού Αvenue Mall Athens, πραγματοποιήθηκε ένα όμορφο και άκρως καλοκαιρινό event το οποίο στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία!
Εκπροσωπώντας το blog μου Νεράιδες και Δράκοι, μοιραστήκαμε μαζί με τις μαμάδες Tips και έξυπνες ιδέες για ένα υπέροχο καλοκαίρι μαζί με τα παιδάκια μας!
Βρέθηκα εκεί μαζί με άλλες τρεις αγαπημένες φίλες μαμαδοbloggers την Έφη Αργυροπούλου (www.workingmoms.gr), την Μαρία Λιόντου (www.mommyjammi.gr) και την Γιούλη Μπούζα (www.paixnidaki.com).

Tο θέμα που ανέπτυξα ήταν πώς θα κρατήσουμε τα παιδιά μας μακριά από τάμπλετ και οθόνες στις καλοκαιρινές μας διακοπές και ήταν ένα θέμα το οποίο με είχε απασχολήσει αρκετά και στο παρελθόν

Παρακάτω λοιπόν σας προτείνω 20 τρόπους για να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από τα τάμπλετ:

tablet

1.      Ας ξεκινήσουμε με τη λέξη διακοπές… Τι σημαίνει διακοπές; Σημαίνει διακόπτω ότι κάνω! Το πρώτο μέλημά μας θα πρέπει να είναι να μάθουμε στα παιδιά μας πως στις διακοπές διακόπτουμε ό,τι κάνουμε! Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι τα αφήνουμε όλα πίσω μας και κάνουμε αποτοξίνωση από τηλεοράσεις, κινητά, υπολογιστές και τάμπλετ!

2.      Επιδιώκουμε να γίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας! Αντιλαμβάνεστε ότι δεν γίνεται να λέμε όχι στο τάμπλετ και στο κινητό στα παιδιά μας, αλλά εμείς να είμαστε όλη την ώρα με το κινητό στο χέρι!

3.      Επιλέγουμε παιχνίδια που καλλιεργούν την δημιουργικότητα και απαιτούν χρήση της φαντασίας! Όπως να παίξουμε παντομίμα, το παιδί πρέπει να βρει αυτό που του περιγράφουμε με κινήσεις ή να περιγράψει με κινήσεις κάτι που του έχουν ορίσει. Φτιάχνουμε φανταστικές ιστορίες, φανταστικά ταξίδια και διηγούμαστε ιστορίες κλπ.

4.      Προσπαθούμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τη φύση. Να χαρούμε τη θάλασσα και τον ήλιο! Πάμε για εξερεύνηση και τους μιλάμε για το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Παρατηρούμε τις μυρμηγκοφωλιές και τους εξηγούμε πώς είναι δομημένη η κοινωνία στις μέλισσες.

tablet


5.      Παροτρύνουμε τα παιδιά μας να ξεκινήσουν συλλογή από κοχύλια ή από βότσαλα τις οποίες θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν και να γίνουν εξαιρετικό καλοκαιρινό ενθύμιο!

6.      Τους μαθαίνουμε παιχνίδια που παίζαμε εμείς όταν ήμασταν μικροί! (τζαμί το γνωστό παιχνίδι με τις πέτρες τη μία πάνω από την άλλη και την μπάλα, λάστιχο, 1,2,3 κόκκινο φως, αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα κλπ.)

7.      Διοργανώνουμε ένα κυνήγι Θησαυρού με αινίγματα, στην αυλή του σπιτιού ή του ξενοδοχείου μας. Δεν χρειάζεται να είναι υπερπαραγωγή! Κρύβουμε κάτι απλό και τους καθοδηγούμε αργά. Δείτε το δικό μας κυνήγι Θησαυρού και εμπνευστείτε!

8.      Παίζουμε κρύο- ζέστη. Κρύβουμε ένα αντικείμενο και καθοδηγούμε το παιδί λέγοντας τη λέξη ζέστη όταν πλησιάζει στο αντικείμενο και τη λέξη κρύο όταν απομακρύνεται από το αντικείμενο που κρύψαμε!

9.      Διοργανώνουμε αγώνες για βουτιές στο κολύμπι, ή ποδηλατοδρομίες. Στο τέλος νικητές και χαμένοι κερδίζουν παγωτό!

tablet


10. Φτιάχνουμε το δικό μας καλοκαιρινό παραμύθι σε συνέχειες και τα παροτρύνουμε να κάνουν την εικονογράφηση του παραμυθιού. Κάθε μέρα έχουμε και τη συνέχεια! Στο τέλος των διακοπών μπορούμε να φτιάξουμε ένα βιβλίο με τις ζωγραφιές των παιδιών, σαν ενθύμιο που θα μείνει για πάντα ! Και επειδή ξέρω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να σκεφτόμαστε κάθε μέρα τη συνέχεια, εννοείται πως μπορούμε να το έχουμε ετοιμάσει από πριν!

11. Διοργανώνουμε ένα πικ νικ, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο! Έστω με ότι περίσσεψε από το πρωινό! Στρώνουμε ψάθα κάτω από τη σκιά των δέντρων και κυλιόμαστε στο γρασίδι!

12. Πάμε πεζοπορία σε κοντινά μέρη, σαν εκδρομή και το συνδυάζουμε και με το πικ νικ!

13. Βγάζουμε αστείες φωτογραφίες και τα αφήνουμε να γίνουν οι φωτογράφοι της ημέρας.

14. Καθόμαστε κάτω από τον έναστρο ουρανό και διηγούμαστε ιστορίες για τα αστέρια! Τους μαθαίνουμε τη μυθολογία και εξηγούμε πώς συνδέονται αστερισμοί και μύθοι! (εννοείται και εδώ χρειάζεται κάποια προετοιμασία από μέρους μας)

15. Παίζουμε παιχνίδια στην άμμο. Κάστρα, γοργόνες, ψαράκια και ότι άλλο σκεφτούμε! Παίζουμε τρίλιζα στην άμμο με βότσαλα! Προσοχή όμως γιατί ο ήλιο καίει!

tablet

16. Καλό είναι να έχουμε μαζί μας επιτραπέζια σε pocket size ή εκτυπώσιμα παιχνίδια που βρίσκουμε στο διαδίκτυο (γκρινιάρης, φιδάκι κλπ) για τις δύσκολες ώρες!

17. Παίζουμε το παιχνίδι του ναι και του όχι! Μπορείς να πεις ότι λέξεις θέλεις εκτός από ναι και όχι!

18. Μαθαίνουμε παιχνίδια με τράπουλα ή uno! Είναι ένας ωραίος τρόπος για να μάθουν να μετράνε και να αναγνωρίζουν αριθμούς! Οι τράπουλες χρησιμεύουν και για να φτιάχνουμε χάρτινους πύργους!

19. Κάνουμε αυτοσχέδιους πύργους από κουτάκια αναψυκτικών! Όποιος φτιάξει τον πιο ψηλό, πιο γρήγορα κερδίζει! Εννοείται έχουμε και χρονόμετρο!

20. Μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου που είμαστε και προσπαθούμε να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον με δραστηριότητες που μπορεί να διοργανώνονται εκεί!

Τελικά το να κρατήσουμε τα παιδιά μας μακριά από το τάμπλετ ή το κινητό δεν είναι ακατόρθωτο! Προϋποθέτει όμως την ενασχόληση μας με τα παιδιά, για αυτό καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, έχοντας στο μυαλό μας όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες. Βασική προϋπόθεση είναι επίσης να το κάνουμε με την καρδιά μας! Να αφιερώσουμε πολύτιμο χρόνο στα παιδιά μας γιατί τελικά αυτό είναι που τους λείπει όλο το χρόνο!

Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέροντες τους 20 τρόπους για να κρατήσετε τα παιδιά σας μακρυά από τάμπλετ!

Μείνετε μαζί μας γιατί θα ακολουθήσουν πολλές άκρως καλοκαιρινές αναρτήσεις!


Clelia!

You May Also Like

18 σχόλια

  1. Πολύ ωραίες ιδέες γιατί και η προσήλωση των παιδιών με τα τάμπλετ είναι ένα μεγάλο θέμα. Μου άρεσαν όλες οι προτάσεις και περισσότερο η ιδέα με το παραμύθι σε συνέχειες, που θα είναι κι ένα ωραίο ενθύμιο μεθαύριο. Και φυσικά χαίρομαι που όλα αυτά είχα την ευκαιρία και τα παρακολούθησα από κοντά στην εκδήλωση. Ήταν μια ωραία παρουσίαση από όλες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ελευθερία μου! Η ιδέα με τα παραμύθια λειτουργεί και σαν χρονολόγιο για να βλέπεις και την εξέλιξη του παιδιού!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίες οι ιδέες σου Κλειώ μου. Θα κάνουμε αυτές που μπορούμε (λογω ηλικίας φυσικά γιατι είμαστε μικροί ακόμα για κάποια) αλλά σίγουρα είναι θέμα αυτό με το ταμπλετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρίνα μου! Το τάμπλετ είναι σίγουρα ένα θέμα που μας απασχολεί όλους! Είναι να μην κάνεις κακή αρχή!

      Διαγραφή
  3. Αν και δεν έχουμε τάμπλετ, ο χρόνος των παιδιών το καλοκαίρι είναι τόσο πολύς που μονίμως χρειάζομαι ιδέες για παιχνίδια. Η ανάρτηση αποθηκεύθηκε! Νομίζω μάλιστα πως το πικ νικ, στη θάλασσα μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει να οργανώνεται στο μυαλό μου.

    Και φυσικά τα συγχαρητήρια μου για την πάρα πολύ όμορφη παρουσίαση σας, στην οποία ήμουν παρούσα. Άκρως επικοινωνιακές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!! Είμαι πολύ χαρούμενη που με την Ελευθερία ήσασταν εκεί!!! Εννοείται πως το καλοκαίρι παίζουμε ατελείωτα!!! και δεν βαριόμαστε ποτέ!!! (τα παιδιά δηλαδή, γιατί οι μαμάδες τη θέλουμε και λίγο την ηρεμία μας!)

      Διαγραφή
  4. Γεια σου, Κλειώ! Ήθελα να έρθω να σε δω στην εκδήλωση που διοργανώσατε, αλλά δε μου ταίριαξε η ώρα. Την επόμενη φορά :-)
    Ένας ωραίος τρόπος για να αποσυνδεθούν τα παιδιά από τηλεόραση και λοιπές συσκευές και να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό είναι να τα αφήσουμε να βαρεθούν. Το εφάρμοσα με μεγάλη επιτυχία φέτος. Ενώ όλες τις άλλες χρονιές τους λυπόμουν όταν έλεγαν ότι βαριούνται και δεν έχουν τι να κάνουν, φέτος ξαφνικά θυμήθηκα πως εμείς μικρά ποτέ δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο να κάνουμε αλλά πάντα κάτι βρίσκαμε χωρίς να διαμαρτυρόμαστε. Αφού βαρέθηκαν και γκρίνιαξαν λίγες μέρες και δεν ενέδωσα σε όλες τους τις γκρίνιες με τηλεόραση ή με απασχόληση (πόσο να τα απασχολήσεις άλλωστε όταν η μέρα είναι τεράστια και τα σχολεία κλειστά) βρήκαν τελικά τρόπους να απασχολούνται μόνα τους. Και οι δυο παρέα και ο καθένας μόνος του. Η βαρεμάρα φαίνεται πως καμιά φορά τελικά κινητοποιεί τα παιδιά. Φιλιά! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελίνα μου πόσο κρίμα !!! Και ήθελα πολύ να σε γνωρίσω από κοντά! Αλλά ναι εύχομαι την επόμενη φορά να τα καταφέρουμε!!! Λοιπόν για αυτό που είπες έχεις απόλυτο δίκιο! Μου το είχε πει και η φίλη μου Χριστίνα από το e-mama και το χρησιμοποίησα στην παρουσίαση! Τα παιδιά όταν βαριούνται γίνονται άκρως δημιουργικά! Για αυτό και έχει έρθει η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη βαρεμάρα! Αλλά αυτό αποτελεί θέμα για άλλη ανάρτηση!!!Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  5. Τι ωραίες δραστηριότητες και να τονίσω πόσο απολαυστική ήταν η παρουσίασή σου! Επίσης να σου πω λάτρεψα τις φωτογραφίες με τις οποίες έντυσες την ανάρτησή σου, άκρως καλοκαιρινές και σε ξεσηκώνουν για πολλά παιχνίδια!!! Καλό μας Καλοκαίρι λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου αγαπημένο!!! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!! Ευτυχώς το περάσαμε μαζί (αν και εσύ είχες πάρει το βάπτισμα του πυρός τηλεοπτικά χαχαχαχα!!!) Καλό καλοκαίρι κοπέλα μου, με πολλά παιχνίδια! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Ωραίες ιδέες και προτάσεις Κλειώ μου! Μακριά από οθόνες και κινητά το καλοκαίρι και όπως πολύ σωστά είπες, αυτό πρέπει να ισχύει για όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε μα μια αποτοξίνωση πρέπει να την κάνουμε και εμείς οι ίδιοι Μάγδα μου! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω κι εγώ Κλειώ, με όλες τις κοπέλες...υπέροχες οι προτάσεις σου! Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούν να παίξουν τα παιδιά, άλλωστε εμείς κάποτε, δεν είχαμε ούτε τάμπλετ ούτε υπολογιστές...κι όμως βρίσκαμε διασκεδαστικούς τρόπους να απασχοληθούμε!
    Την ίδια κουβέντα είχα χθες με τον μεγάλο μου, ο οποίος βαριόταν (να σου πω ότι είμαστε στο χωριό) και δεν ήξερε με τι να ασχοληθεί...προσπαθούσα λοιπόν να του εξηγήσω το νόημα των διακοπών και το πόσο τυχερός είναι που υπάρχει το πατρικό της μαμάς και του μπαμπά και έχουμε κάπου να περάσουμε τις διακοπές μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας θαύμασα και σας ζήλεψα στο χωριό!!! Μη μασάς Μαρία μου! Θα συνηθίσει και λόγω βαρεμάρας θα γίνει ευρηματικός με τη φύση στο πλευρό του! Να περάσατε τέλεια!!! Ανέβαζε φωτογραφίες να ταξιδεύουμε και εμείς νοερά! Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  8. Παρά το γεγονός πως εμείς ακόμα είμαστε πολύ μικροί για τάμπλετ και κινητά, βλέπω μπροστά του το μέλλον και είμαι σίγουρη πως δύσκολα θα καταφέρουμε να τα αποφύγουμε! Το καλόκαίρι όμως είναι καλοκαίρι και αυτό από μόνο του όπως τόσο όμορφα έγραψες μας δηλώνει πως σταματάμε τα πάντα και πάμε για άλλα!!! Τέλειες οι ιδέες σου, πανέμορφες οι εικόνες που έντυσες την ανάρτηση και με λαχτάρα θα περιμένω τις επόμενες!!! Καλό καλοκαίρι λοιπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ και τα δικά μου έχουν αρχίσει να κολλάνε με το τάμπλετ! πολυ ωραίες οι προτάσει σου και βρήκα ποιες θα αρχίσω να εφαρμόζω άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ ωραίες οι προτάσεις σου Κλειώ, θα εφαρμόσουμε αρκετές! Συγχαρητήρια και για την παρουσίαση σας! Πολλά φιλιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δε χρειαζονται 20 Κλειω μου...ενας και βασικος... να ειμαστε διπλα τους και να παιζουμε μαζι τους! Αφεντικο ακους??? αδεια θελω λεμε!
    υπεροχη αναρτηση κουκλα και επιασες πολυ σοβαρο θεμα! αν δεν το πιστεψουμε εμεις, τοτε τα μικρα δεν ακολουθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram