Κρητικός ντάκος με μους φέτας!

by - Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Τώρα που ο καιρός ανοίγει σιγά σιγά, αρχίζουμε να θυμόμαστε τα καλοκαιρινά πιάτα! Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή για τον λατρεμένο μου κρητικό ντάκο! Όποιος βιαστεί να πει ότι είναι ένα απλό πιάτο και σιγά τα μυστικά που έχει, μόλις ετοιμάσει την παρακάτω συνταγή θα διαψευστεί πανηγυρικά!


Είναι μία από τις αγαπημένες μου συνταγές και νομίζω ότι ταιριάζει σε όλα τα τραπέζια! Από τα επίσημα, εορταστικά μέχρι και τα πιο απλά καθημερινά! Εμείς πολλές φορές το τρώμε και ως κυρίως γεύμα!
Εδώ θα σας δώσω μία πιο gourme εκδοχή του και ελπίζω να την αγαπήσετε όσο και εγώ! (Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε τραπέζι σπίτι μας και να μη ζητήσουν οι καλεσμένοι να ετοιμάσω τη συγκεκριμένη συνταγή).



Υλικά για τη μους φέτας
  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. φιλαδέλφεια
  • λίγο πιπέρι 

Υλικά για τον Ντάκο
  • Παξιμάδι
  • Τριμμένη ντομάτα
  • Λάδι
  • Ρίγανη
  • Βασιλικός 2-3 φυλλαράκια (προαιρετικά)



Εκτέλεση
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη μους φέτας  στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία κρέμα (μους). Προσοχή η μους πρέπει να έχει την σωστή υφή, να είναι περίπου σαν το φιλαδέλφεια. Αν βγει πολύ συμπαγής ρίχνουμε λίγο ακόμα κρέμα γάλακτος, αν βγει πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγη φέτα. (τα υλικά που σας έδωσα είναι μετρημένα, αλλά κάποιες φέτες είναι πιο σκληρές και ενδέχεται να απορροφήσουν περισσότερη κρέμα γάλακτος).
  • Βρέχουμε το παξιμάδι με νερό, και το τοποθετούμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω στο παξιμάδι και βάζουμε μία μεγάλη κουταλιά από τη μους φέτας και μία κουταλιά τριμμένη ντομάτα! Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη. Στην καλοκαιρινή του version βάζουμε και φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό, που του πάει πολύ και δίνει έξτρα γεύση!
  • Είναι πανέτοιμο!
Updated!
Σε περίπτωση που δεν έχετε ούτε κρέμα γάλακτος ούτε τυρί τύπου φιλαδέλφεια δοκιμάστε να βάλετε στο μούλτι την φέτα τριμμένη και λίγο γάλα! 

Καλή σας απόλαυση!
Clelia

You May Also Like

22 σχόλια

  1. πωπωπω τρέξανε τα σάλια μου! Είμαι και στη δουλειά, πεινάω κιόλας! Ωραία παρουσίαση! Και φυσικά θα συμφωνήσω πως σε όλα απαιτείται μαεστρία φίλη μου, από το πιο εύκολο μέχρι και για το πιο δύσκολο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω μια νοστιμιά!
    Ε, λοιπόν με τέτοιες συνταγές που γίνονται εύκολα και έχουν βάση την μεσογειακή διατροφή τρελαίνομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Αγαπώ ντάκο και μπαίνει στα must-do!!! Φιλιά πολλά Κλειώ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεύω! Σε κάποια φάση είχα πάθει εμμονή και έτρωγα κάθε μέρα. Τον έφτιαχνα όμως απλά με φέτα. Θα δοκιμάσω τη μους γιατί έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μους τυριου! Δεν το είχα σκεφτεί!
    Το λατρεύω αυτό το φαγάκι. Στην πιο απλή εκδοχή του βέβαια, ειδικά σε αυτή την εγκυμοσύνη το έχω τσακίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδια! Θα δοκιμασω και τη δική σου εκδοχή με μους φέτας! Φιλιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τέλειο και γκουρμέ όπως είπες ,γιατί το καλοκαιρι αποκλειστικά κάθε βραδυ το τρωω απλό ,με φετα και τριμμένη ντομάτα!Κρατάω τη συνταγη για εντυπωσιασμό φίλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ως γνήσια Κρητικια, αυτο το πιατο ειναι το αγαπημένο μου και με προσθήκη καπαρης παρακαλω και ρίγανης! βεβαια η μους φετα σου ειναι καταπληκτικη και θα δοκιμαστει παραυτα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπαίνει στα υπ'οψιν για μετά τη νηστεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το μους φέτας μου ακούγεται εξαιρετικό! Θα το δοκιμάσουμε οπωσδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το πιάτο το τιμώ πολλά βράδια (κυρίως καλοκαίρι)
    αν και προτιμώ το τυρί κατίκι και παξιμάδια ολικής!
    Σε παραλλαγή, ταιριάζουν και οι ελιές με ντομάτα και ρίγανη.
    Καλημερούδια και φιλιά Κλέλια μου και να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την λάτρεψα αυτή τη συνταγή μιας και είχα την τύχη να την δοκιμάσω 2-3 φορές από τα χεράκια σου! Η αλήθεια είναι ότι όταν την προσπάθησα στο περίπου δεν την πέτυχα! Νομίζω τώρα με τις σωστές αναλογίες θα την πετύχω!
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξετρελάθηκα!!!
    Μου άρεσε το μους τυριού
    θα το δοκιμάσω

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κλειώ μου, καταρχήν να σου ευχηθώ με γειες το ανανεωμένο σου blog! Πότε το άλλαξες, χαμπάρι δεν πήρα. Είναι που είμαι και λίγο εξαφανισμένη από την μπλογκογειτονιά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του πάρτι της Μελίβοιας + των άλλων υποχρεώσεων και χρόνος πολύς δε μου μένει. Οι επισκέψεις μου σε blogs ήταν λίγες και τυχαίες.

    Πέρασα σήμερα να δω τι κάνεις και βλέπω άλλο look! Φρέσκο, φωτεινό, μοντέρνο. Πολύ μου αρέσει!!! Και οπτικά αλλά και δομικά.

    Τη συνταγή σου θα τη δοκιμάσω. Προσωπικά έφτιαχνα τον απλό κλασικό ντάκο (με όλα τα άλλα εκτός της κρέμας γάλακτος και της Philadelphia).
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κλειώ μου,
    Θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σου (η οποία, είμαι σίγουρη, είναι φανταστική!) γιατί μια άλλη (υπεραπλουστευμένη) παραλλαγή είναι η, σχεδόν καθημερινή, επιλογή μου για βραδινό! (Αντί παξιμάδι, φρυγανιά ολικής + ντομάτα, φέτα, ρίγανη).

    Φιλάκια και καλό βράδυ! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν και με το ψωμί, τα παξιμάδια κτλ, δεν τα πηγαίνω καθόλου καλά, ομολογώ πως φαίνεται πολύ λαχταριστή η πρότασή σου!
    Και τη μεταφέρω αμέσως στη μαμά και στην πεθερά μου! (Αυτό σημαίνει πολλά! Να το ξέρεις και να το πάρεις επάνω σου!)
    ;-)
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά! Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και εμείς φτιάχνουμε ντάκο με μυζήθρα όποτε φέρνω μαζί μου από τη Κρήτη διαφορετικά με φέτα, αυτή η γκουρμέ εκδοχή μου αρέσει για πάρτυ και συγκεντρώσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. γιαμι!!! αγαπάμε ντακο!!! εμείς εδω στη Μύκονο το αλείφουμε με ενα παραδοσιακό τυρί κρεμωδες λίγο πικάντικο που λέγεται κοπανιστή φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ό,τι πρέπει για τα πιο ζεστά βράδυα αν και ομολογώ πως ποτέ δεν το έχω δοκιμάσει με μους φέτας! Θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γκουρμέ ντάκος... Χμ!!! Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι φτιάχω πολύ συχνά αλλά αυτή την εκδοχή δεν την ήξερα, σίγουρα όμως θα την τιμήσω την συνταγή σου Κλέλια μου!!! Καλή συνέχεια σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μους φέτας! Θα το τολμήσω όμως και θα σου πω! Αν και είμαι σίγουρη ότι θα είναι φοβερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Απ τα πιο αγαπημενα και ευκολα γευματα! Δεν το χω δοκιμασει με τυρι κρεμα, αλλα για να μας το προτείνεις θα το δοκιμασω!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram