Ο Μάρτης, τα χελιδόνια και η Νεράιδα της Άνοιξης!

by - Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2016


Λατρεύω τα έθιμα και τις παραδόσεις! Πιστεύω πως καθορίζουν μέχρι ενός σημείο ποιοι είμαστε, μας δένουν σαν οικογένεια, σαν λαό, σαν χώρα. Στην δική μου οικογένεια προσπαθώ να τηρήσω όσα έμαθα από την γιαγιά μου και την μαμά μου, και αν είναι δυνατόν να τα διανθίσω λίγο παραπάνω! Στόχος είναι πάντα ένας! Να γεμίσω το βάζω των αναμνήσεων των παιδιών μου όσο μπορώ με πιο πολλές και όμορφες στιγμές! 

Το έθιμο με το βραχιολάκι του Μάρτη λοιπόν, στην δική μου οικογένεια το έχουμε λίγο διαφορετικό!
Μία Μαρτίου φοράμε όλοι το Mάρτη μας, για να μην μας κάψει ο ήλιος! Η δική μας οικογενειακή παράδοση λέει ότι τον φοράμε μέχρι να δούμε χελιδόνια. (Tο αναφέρω γιατί έχω ακούσει διάφορες εκδοχές). Τότε το βγάζουμε από το χέρι μας και το κρεμάμε σε κάποιο δέντρο για να έρθουν τα χελιδόνια, να το πάρουν και να χτίσουν τις φωλιές τους. Τα χελιδόνια για να μας ευχαριστήσουν για την βοήθειά μας, θα επιστρέψουν και θα μας αφήσουν ένα δώρο! Θα μου πείτε τώρα η Νεράιδα της Άνοιξη που κολλάει; Θα σας εξηγήσω αμέσως!

March
Ο Μάρτης μας πάνω στη γλάστρα!

Την αγάπη μου για τις Νεράιδες σίγουρα την έχετε καταλάβει! Μέχρι στιγμής σας έχω συστήσει τη Νεράιδα των Χριστουγέννων! Αλλά επειδή τα μικρά μου την είχαν αγαπήσει τόσο μα τόσο πολύ, επινόησα και την Νεράιδα της Άνοιξης, τη Νεράιδα του Καλοκαιριού και τη Νεράιδα του Φθινοπώρου! Με αποτέλεσμα κάθε μία από τις τέσσερις εποχές έχει τη δική του Νεράιδα! (Ίσως το παράκανα λιγάκι). Όλες οι Νεράιδες αυτές έχουν ένα και μόνο σκοπό! Να επιβραβεύουν τα παιδιά με ένα μαγικό τρόπο! Έτσι, σε κάποιες κομβικές ημερομηνίες, φροντίζω να εμφανίζονται και να αφήνουν λίγο από την μαγεία τους και από τη Nεραϊδόσκονη που τις περιβάλλει! Η χαρά των μικρών δεν περιγράφετε... τις αγαπούν όλες τόσο πολύ, αλλά περισσότερο από όλες ξεχωρίζουν εκείνη των Χριστουγέννων...

Η Νεράιδα της Άνοιξης, που είναι και το ζητούμενο της ανάρτησης, κάνει την εμφάνισή της τη μέρα που θα βγάλουμε το βραχιολάκι του Μάρτη, συνήθως κάποια από τις τελευταίες μέρες του μήνα! Η βασική της δουλειά είναι να ειδοποιήσει τα χελιδόνια ότι αφήσαμε τα βραχιόλια μας, να τους υποδείξει το σημείο και μετά να τα βοηθήσει με τη μαγική της σκόνη να μας αφήσουν το δώρο μας!

Η μέρα που θα βγάλουμε τον Μάρτη, ιδανικά θα πρέπει να είναι μία μέρα ανοιξιάτικη, φωτεινή και ηλιόλουστη, αλλιώς η Νεράιδα καθόλου δεν θα θέλει να ασχοληθεί με το δώρο μας! (Εξάλλου για όποιον δεν γνωρίζει οι Νεράιδες με βροχή δεν πετάνε! Βρέχονται τα φτερά τους και από το βάρος δεν μπορούν να τα κουνήσουν, όλα εγώ θα σας τα μαθαίνω πια!) 

Μάρτης
Φροντίζουμε να είναι πάντα σε εμφανές σημείο!

Διαλέγω προσεχτικά ένα σημείο, σε εξωτερικό χώρο με εύκολη πρόσβαση, για να αφήσουν τα μικρά τον Μάρτη τους! (Συνήθως είναι μία γλάστρα στη βεράντα, ή μία ζαρντινιέρα στην πυλωτή). Μετά παρακαλούμε τη Νεράιδα της Άνοιξης να βοηθήσει τα χελιδονάκια να φτιάξουν τις φωλιές τους και περιμένουμε να μας φέρουν το δώρο μας!
Η αναμονή εκείνη είναι η πιο όμορφη για τα παιδιά! Ελέγχουν κάθε λίγο και λιγάκι αν ήρθε η Νεράιδα, αν πήρανε τα χελιδόνια το Μάρτη, αν τους έφεραν το δώρο! Μια γλυκιά προσμονή γεμάτη γέλια και χαρές...

Μετά από λίγες ώρες ή την επόμενη μέρα, στη θέση όπου είχαμε κρεμάσει τα βραχιόλια μας θα εμφανιστούν τα δωράκια μας!!! Τώρα πως θα βρει η Νεράιδα τον τρόπο να αφήσει το δώρο, χωρίς να την πάρει μυρωδιά κανείς, είναι απορίας άξιο! Γιατί στο σπίτι μας κρατάμε σκοπιές μπας και την πετύχουμε! Το σίγουρο είναι πως πάντα τα καταφέρνει! Ποτέ δεν ήμασταν τυχεροί αρκετά για να τη δούμε, αλλά κάποιες φορές μας άφησε λίγη από τη Νεραϊδόσκονή της!

Εννοείται ότι για τα παιδιά δεν έχει καμία σημασία η αξία του δώρου, το μόνο που μετράει είναι ότι το έφεραν η Νεράιδα και τα χελιδόνια.

gift
Ήρθε το δωράκι μας! Καλά πως ξέρει η Νεράιδα και ψωνίζει από το ίδιο μαγαζί:
 
Η χαρά τους είναι απερίγραπτη!!! (Το ίδιο και η δική μου). Δίνουμε ραντεβού του χρόνου με τα χελιδόνια και σε ένα μήνα περίπου με τη  Νεράιδα, αφού θα μας επισκεφτεί και μέσα στο Πάσχα... τι θα κάνει όμως τότε, θα σας το αποκαλύψω σε άλλη ανάρτηση!

Ξέρω πως μάλλον το παρακάνω με τις Νεράιδες και ο άντρας μου συχνά με μαλώνει για την ευρηματικότητά μου, που έχει συνέπεια ευλαβική! Πιστεύω όμως, πως δυστυχώς τα παιδιά μας καλούνται να ζήσουν σε έναν υπέρμετρα σκληρό κόσμο, με αποτέλεσμα να χάνουν την παιδικότητα και την αθωότητά τους από πολύ νωρίς! Το να κάνουμε κάποια πράγματα σαν γονείς για να ζήσουν λίγο παραπάνω το παιδικό όνειρο και να αποκτήσουν τις ομορφότερες παιδικές αναμνήσεις σίγουρα δεν είναι κακό! Όταν βλέπω εκείνα τα ευτυχισμένα χαμόγελα, την λάμψη και έξαψη στα μάτια των μικρών μου, θέλω να επινοήσω τόσα και άλλα τόσα παραμυθένια πράγματα! Αφήστε που κοντεύω να πιστέψω μέχρι και εγώ ότι υπάρχουν...
Εξάλλου μη νομίζετε, και εγώ από την Ονειροχώρα του Πήτερ Παν το έσκασα και να σας πω ποιο είναι το μότο  μου;

Όσο έχουμε τα νιάτα μένουμε πάντα παιδιά!!!
Ε λοιπόν, δεν θα μεγαλώσω ποτέ!


Clelia

You May Also Like

29 σχόλια

  1. Τέλειο!!!!! Κι εμείς κάπως έτσι. Τα βγάζουμε από το χέρι μας όταν μας χαιρετήσει ο Μάρτιος και τα πάμε στον κήπο στο χωριό την επόμενη φορά που θα βρεθούμε εκεί για να έρθουν τα χελιδόνια με το δώρο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μπράβο Μάγδα μου! Είναι συγκλονιστικά όμορφο πόσο πολύ το περιμένουν τα μικρά!

      Διαγραφή
  2. Κλέλια μου θαυμάσια η ιδέα σου!!!!
    Κι εγώ αγαπώ τις νεραϊδούλες κι
    έχω αναμνήσεις από εξιστορήσεις
    της μαμάς μου
    Πολύ ωραίο το έθιμό σου!!
    Μπράβο και μην φοβάσαι η νεραϊδόσκονη
    δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε... Μα δεν είναι πολύ γλυκιές αυτές οι αναμνήσεις; Σε φιλώ γλυκά γλυκά!!!

      Διαγραφή
  3. Τι υπέροχη ιδέα Κλέλια !
    Χαίρομαι για τη μαγεία που χαρίζεις στα παιδιά σου!
    Καλέ δώσε μου την ανάρτηση να τη βάλω στις Μέρες Άνοιξης!
    Είναι φοβερή!!!
    Σε φιλώ γλυκά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου, δεν το είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσε να συμμετέχει στο δρώμενο της Άνοιξης! Με μεγάλη μου χαρά!!! Τρέχω να τη βάλω! Φιλάκια γλυκά!

      Διαγραφή
  4. Άμα σου πώ ότι ζήλεψα με την Νεράιδα της άνοιξης;;;
    Γενικά τις έχω αγαπήσει τις νεράιδες σου!! Νομίζω θα την καθιερώσω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι Μαρθούλα μου! Μακάρι να τις καθιερώσεις! Θα ξετρελαθεί η Δώρα! Φιλάκια πολλά κοριτσάκι μου!

      Διαγραφή
  5. Tο σίγουρο είναι πως τα παιδιά σου θα έχουν υπέροχα τρυφερές αναμνήσεις!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι ο σκοπός μου Τζίνα μου! Τρέμω όμως μήπως φτάσει η μέρα που θα μου πουν καλέ ρε μάνα τι παραμύθια μας τσαμπουνούσες; Και να δω που θα βρω λαγούμι να κρυφτώ!

      Διαγραφή
  6. καλα τελεια ιδεα!!!! δεν πειραζει κουκλα να εχουμε κ νεραιδες και καλλικαντζαρους και ξωτικα για λίγο ακομα... οταν μεγαλωσουν θα ωριμασουν αποτομα, οποτε αστα να παιξουν οσο μπορουν!

    Αληθεια... ο Μουστακας ανοιξε μαγαζι και στη Νεραιδοχωρα?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα αυτό με το περιτύλιγμα πρέπει να το δουλέψω... Άμεσα...

      Διαγραφή
  7. Αχ πρέπει να μου πεις πως το καταφέρνεις αυτό!! Είμαι πολύ ρεαλίστρια για τέτοιους ρόλους. Ο μπαμπάς μου ντύθηκε Αι-Βασίλης και μόλις μας έδωσε τα δώρα φωνάζω εγώ:ο μπαμπάς είναι...
    Τέλος πάντων διαβάζοντας σε θα το προσπαθήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω, είναι που το έσκασα από τη μαγική χώρα του Πήτερ Παν! Δεν ξέρω αλήθεια... Ο άντρας μου με μαλώνει πως δεν θα μεγαλώσω ποτέ και εγώ σκέφτομαι γιατί αυτό πρέπει να είναι κακό; Η παιδικότητα υπάρχει μέσα μου διάχυτη... Το δύσκολο είναι να την εξισορροπήσω με τον ρόλο της υπεύθυνης μαμάς!

      Διαγραφή
  8. Κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη τής Άνοιξης δηλαδή! Χαχα :)
    Το πιο ωραίο είναι που παραμένεις παιδί! Φιλάκι γλυκό ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου!!! Και εσύ παραμένεις παιδί και πολύ μου αρέσει αυτό!!! Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  9. Μπράβο που δε θες να μεγαλώσεις ποτέ!!!!
    Ούτε κι εγώ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κάνουμε ένα γκρουπάκι!!! Μένουμε πάντα παιδιά!!! Καλά εγώ έχω και άλλο κακό! Είμαι 38 (άστα βράστα) και άμα με ρωτάνε πόσο χρονών είσαι απαντάω αυθόρμητα 26! Προχθές λοιπόν αποφάσισα πως πρέπει να λέω την πραγματική μου ηλικία, δηλαδή 28!(χαχαχαχα!!!)Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  10. Ξεκίνησα να διαβάζω εδώ, μετά πήγα στη νεράιδα των Χριστουγέννων, μετά στα δωράκια των χριστουγέννων και επανήλθα! Όπως καταλαβαίνεις, μετά από αυτή την τουρνέ, ξέχασα τί διάβασα εδώ την πρώτη φορά, και τα ξαναδιάβασα! χαχα!
    Ευτυχώς, που τα γράφεις τόσο απολαυστικά που δεν βαριέμαι!
    Στο έχω ξαναγράψει: Μου αρέσει η "συμπεριφορά" σου ως μανούλα και φροντίζεις συνεχώς να μου το επιβεβαιώνεις! Like! Like! Like!
    Μόνο μια τόση δα ένσταση: Όταν βρέχει, οι νεράιδες πετάνε (με δυσκολία βέβαια) κι αν τα βρουν πολύ σκούρα, περιμένουν κάτω από μανιτάρια! Τα μανιτάρια είναι σπίτια (βλέπε: στρουμφάκια!) και έτσι δανείζονται το σεσουάρ της Στρουμφίτας (ή του Μελένιου!) και στεγνώνουν τα φτερά τους!)
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά, Κλειώ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ εσύ που ξέρεις τόσα για τις νεραιδούλες; Θα σε βάλω επίτιμο μέλος της ομάδας!!! Σε ευχαριστώ τόσο για την ψήφο εμπιστοσύνης!!! Σε φιλώ γλυκά γλυκά!

      Διαγραφή
  11. Εντάξει τρέχω να δω την νεράιδα των Χριστούγεννων γιατί σαν να με έπεισες...Είσαι υπέροχη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου καλά έκανες χριστούγεννα χωρίς τη Νεράιδα των Χριστουγέννων; Είναι δυνατόν; Μελέτησε σε παρακαλώ για να ξεκινήσεις να οργανώνεσαι για του χρόνου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Πόσο όμορφο "νεραϊδένιο κόσμο" έχεις φτιάξει!!
    Μπράβο!
    Καλό ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου αρεσε πολυ η αναρτηση σου με ταξιδεψε, Τι ωραια νεραιδενια πραγματα. Θα το εφαρμοσω και εγω στον μικρο μου σε λιγες μερες που θα βγει ο Μαρτιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι Γιώτα μου! Να το κάνεις οπωσδήποτε! Θα ξετρελαθεί ο μικρούλης σου! Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. μα τι ομορφη ιδεα βρε Κλειω μου... αλλα να ξερεις .. το περιτύλιγμα του μουστακα με χάλασε... Μα κοτζαμ νεράιδα... δεν ξερει οτι το περιτύλιγμα πρεπει να ειναι πιο ανοιξιάτικο και νεραιδένιο;;; χαχαχαχα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Ελπίδα μου! Υπόσχομαι να μην ξαναπέσω σε τέτοιο ατόπημα!

      Διαγραφή
  15. Είμαι ενθουσιασμένη που σε συνάντησα!
    Ήρθα να διαβάσω την ανοιξιάτικη ανάρτηση κι έπεσα πάνω σε μεγάλη έκπληξη! Γιατί όσα γράφεις για τα έθιμα τα πιστεύω κι εγώ! Μ' αρέσουν, θεωρώ πως μα δένουν και δημιουργούν πολύ όμορφες αναμνήσεις! Και μας βοηθούν να κάνουμε τον κόσμο (μας) μαγικό, έστω και για λίγες στιγμές!!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram