Από τη γη... στο φεγγάρι!

by - Τρίτη, Δεκεμβρίου 22, 2015


Ποιος από εσάς όταν ήταν μικρός, είχε την επιθυμία να πάει στο φεγγάρι;
Εμένα ομολογώ ήταν μία σκέψη, που σαν παιδί μου περνούσε συχνά από το μυαλό! Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε ... μέχρι που χθες τα κατάφερα! Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας κατάφερε να με ταξιδέψει μέχρι το φεγγάρι και να μου αποδείξει για άλλη μια φορά πως τίποτα δεν είναι απίθανο να συμβεί!


Η ιστορία βγαλμένη μέσα από τρία παραμύθια και μία σύγχρονη διαφήμιση, ήταν η εξής:
Τα παιδιά αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και φέτος τα Χριστούγεννα, να ζητήσουν από τον Αη Βασίλη, την απόκτηση ενός αστεριού! Προσπαθούν να κάνουν πράξη το όνειρό τους ... όμως δεν τα καταφέρνουν!

Τα Ξωτικά των Χριστουγέννων μας εξηγούν πως ο τρόπος για να πετύχουμε ότι φαντάζει αδύνατο είναι η πίστη, η επιμονή και η αγάπη


Εφοδιάζουν τα παιδιά με αυτά τα τρία συστατικά, κάνουν τα μαγικά τους και τα παιδιά που πιστεύουν πως θα τα καταφέρουν, αποκτούν φτερά στα πόδια και αγγίζουν τα αστέρια!


Όμως τα αστεράκια πρέπει να μείνουν στον ουρανό! Για να μας φωτίζουν και να μας βοηθούν να ονειρευόμαστε... Έτσι τα παιδιά απελευθερώνουν τα αστέρια και εκείνα γυρνούν στον ουρανό!

Τα παιδιά αποφασίζουν αυτή τη φορά να φτάσουν το φεγγάρι ... Παίρνοντας τα τηλεσκόπια τους όμως, βλέπουν ότι κάτι υπάρχει ήδη στο φεγγάρι! Είναι οι Φροντιστές του Φεγγαριού, οι υπεύθυνοι δηλαδή για την συντήρηση του φεγγαριού!


 Οι Φροντιστές όμως εκεί πάνω ψηλά, αισθάνονται λίγη μοναξιά!  Τα παιδιά από τη γη προσπαθούν με διάφορους τρόπους να επικοινωνήσουν μαζί τους, όμως εκείνοι δεν τους βλέπουν! 

Έτσι τα παιδιά αποφασίζουν να γράψουν γράμμα στον Αη Βασίλη, προκειμένου να στείλει τηλεσκόπια στους Φροντιστές, ώστε να μπορέσουν να δουν ο ένας τον άλλον! Πραγματικά ο Αη Βασίλης στέλνει τηλεσκόπια στο φεγγάρι. Ο τρόπος επικοινωνίας βρέθηκε και τα παιδιά με τους Φροντιστές του Φεγγαριού μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν!

Οι Φροντιστές δεν θέλουν να είναι άλλο μόνοι τους και εύχονται να μπορούσαν τα Χριστούγεννα να βρεθούν ανάμεσα σε φίλους! Τα παιδιά θέλουν να πάνε στο Φεγγάρι και να τους συναντήσουν, αλλά δεν μπορούν! Τα Ξωτικά θα εμφανιστούν για μια τελευταία φορά και θα εκπληρώσουν την τελευταία ευχή των παιδιών αλλά και των Φροντιστών! Θα φτιάξουν μία σκάλα όπου θα μεταφέρει τα παιδιά από τη γη στο φεγγάρι!


Η μεταφορά θα γίνει σιγά σιγά και τελικά παιδιά και Φροντιστές θα συναντηθούν! Το αδύνατο έγινε δυνατό! Τα παιδιά κατάφεραν να αγγίζουν το Φεγγάρι!


Το σχολείο μας δεν κάνει ποτέ τις συμβατικές γιορτές τύπου ανεβάζουμε ένα χριστουγεννιάτικο έργο, μοιράζουμε ρόλους στα παιδιά, νοικιάζουμε κοστούμια κλπ... Όχι! Στο σχολείο μας πρέπει όλα να τα φτιάξουν οι δασκάλες από την αρχή! Και τα σκηνικά, και τα κοστούμια, και τα ποιήματα, και το εξαιρετικό soundtrack και το παραμύθι και  όλα!
Τα νοήματα του παραμυθιού όλα πρέπει να είναι ξεχωριστά! Συμπόνια και κατανόηση στη μοναξιά, αλτρουισμός (τα παιδιά ζητάνε δώρα για κάποιον άλλον), προσφορά, πίστη στο αδύνατο, επιμονή και προσπάθεια για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας!!!

Η ιστορία ήταν βασισμένη στην καλύτερη ίσως διαφήμιση που έχω δει! Δεν είναι υπερβολή να σας πω πως στην προβολή της στην αρχή της παράστασης σχεδόν όλοι βουρκώσαμε! Αλλά και μετά όσες φορές την ξανά είδα ... το δάκρυ εκεί!

"John Lewis Christmas advertisement 2015 - Man on the moon"



Οι λέξεις είναι λίγες για να εκφράσω τα συναισθήματα μου κατά την διάρκεια της παράστασης! Το παιδικό όνειρο να φτάσω στο φεγγάρι, που πίστευα πως μεγαλώνοντας είχα ξεπεράσει ήταν εκεί!  Έγινα πάλι παιδί και μαζί με τους μικρούς πρωταγωνιστές, ένιωσα την επιθυμία να με πλημμυρίζει, την αγωνία για το αν θα τα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους να με κυριεύει, την απόγνωση της μοναξιάς που αισθάνονται οι Φροντιστές του Φεγγαριού, λόγω της σκληρής και επιβεβλημένης απομόνωσης τους, να με καθηλώνει!!!

Και πραγματικά τη στιγμή της αντάμωσης των παιδιών με τους Φροντιστές του Φεγγαριού αισθάνθηκα συγκλονισμένη! Πόσο αγνή είναι η παιδική αγάπη και πόσο πολύ θέλουν να προσφέρουν στους άλλους! Πόσο όμορφα βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο! 

Γιατί όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος, γιατί όταν πιστεύουμε κάτι πολύ, μπορούμε να τα καταφέρουμε! Γιατί στα όνειρά μας δεν πρέπει να μπαίνουν φραγμοί και δεύτερες σκέψεις... Γιατί τα όνειρά μας πρέπει να τα ζούμε!!! Μέσα από τα παιδιά μας μαθαίνουμε να ξαναονειρευόμαστε  και αποκτάμε την χαμένη πίστη μας και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον!

Μα το πιο μεγάλο κέρδος είναι που μέσα από αυτή τη γιορτή, οι δασκάλες  ενίσχυσαν την πίστη των παιδιών μας ότι μπορούν να καταφέρουν το αδύνατο και το ακατόρθωτο! Να φτάσουν στο φεγγάρι και μαζί τους πήραν και εμάς!!!

Σωσσάνα Καρδάτου, Αναστασία Βαρβαλιού, Πόλυ Αρβανίτη, Χριστίνα Αναστασιάδου, Χρύσα Νίκλη, Στέλλα Κρόκου, Δέσποινα Κυριακίδου, Σοφία Βράπτση

Σας ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να μεγαλώνουμε παιδιά που θα ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο! Παιδιά που θα πιστεύουν στην δύναμη της αγάπης και της προσφοράς!!! Παιδιά που σίγουρα θα έχουν την επιμονή να πετύχουν ένα καλύτερο αύριο!!!

Καλά Χριστούγεννα,

Clelia!

You May Also Like

6 σχόλια

  1. Χαίρομαι πολύ που σε βρίσκω! Τι υπέροχη γιορτή! Πολύ πρωτότυπο το όλο στήσιμο!
    Σου εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει που η μπλογκοσφαιρα κρύβει τέτοιες εκπλήξεις... Το Μητέρα ειναι και το δικό μας σχολείο! Η γιορτή ήταν όντως υπεροζη, δεν ξέρω για σένα, εγώ έκλαιγα από την αρχή ως το τέλος!
    Σου εύχομαι καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι όμορφα που βρεθήκαμε! Δεν είχα ιδέα! Θα έρθω σε επαφή! Καλές γιορτές!!!

      Διαγραφή
  3. Πολλά μπράβο στις δασκάλες που έκαναν κάτι διαφορετικό! και του χρόνου να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δασκάλες μας είναι φοβερές!!! Ευχαριστούμε!!! Καλές γιορτές!!!

      Διαγραφή

Instagram