Desserts,

Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη

Κυριακή, Δεκεμβρίου 13, 2015 Neraides kai Drakoi 13 Comments


Τον τίτλο όπως όλοι καταλάβατε τον δανείστηκα από το ομότιτλο παραμύθι του Κυριάκου Χαρίτου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!
Δεν μπορούσα να βρω όμως κανέναν καλύτερο τίτλο, για να εκφράσω την πάλη που γίνεται μέσα μου κάθε Χριστούγεννα, για το αν θα φάω ένα ακόμη μελομακάρονο ή έναν ακόμη κουραμπιέ! Συνήθως καταλήγω να φάω και από τα δύο, οπότε δύο δύο την αδειάζω την πιατέλα στο τέλος, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία!

Η αλήθεια είναι πως και τα δύο γίνονται τόσο μα τόσο νόστιμα, που είναι αδύνατον για κάποιον να αντισταθεί. Μέσα στα Χριστούγεννα φτιάχνω τουλάχιστον από 2 δόσεις για το καθένα. Πρώτη φορά κάνουν την εμφάνισή τους στο Χριστουγεννιάτικο πάρτι για τον στολισμό του δέντρου μας! Επειδή εκεί δεν μένει ούτε δείγμα, ακολουθούν και άλλες πολλές δόσεις ... που χρησιμοποιούνται τόσο προς εσωτερική κατανάλωση, όσο και για δώρα σε νονούς, γιαγιάδες κλπ. αλλά και delivery σε φιλικά σπίτια!




Φον Κουραμπιές (Συνταγή της γιαγιάς μου)

Μόλις την φτιάξετε θα με θυμηθείτε!!! Γίνονται πεντανόστιμοι και κανένας δεν μπορεί να φάει μόνο ένα, ακόμη και εκείνοι που δεν τρελαίνονται για κουραμπιέδες στο τέλος καταλήγουν να τσακίζουν την πιατέλα.


Υλικά:

  • 2 κούπες (500gr) φρέσκο βούτυρο λιωμένο σε βάζο (κατά προτίμηση αγελάδος)
  • 1/2  κούπα άχνη
  • 1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα στο multi 
  • 4-5 κούπες (σχεδόν 1 πακέτο) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση
  • Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
  • Ρίχνουμε 2 κούπες αλεύρι, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα
  • Ζυμώνουμε ελαφριά ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι. Ρίχνουμε τόσο αλεύρι ώσπου η ζύμη να γίνει μαλακιά, αφράτη και να μην κολλάει στα δάχτυλα.
  • Τους πλάθουμε ελαφρά και τους αραδιάζουμε στο ταψί. Όσο πιο μικροί είναι τόσο καλύτερα! Στο μέγεθος μπουκίτσας!
  • Τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στο πάνω κάτω για 20 λεπτά ακριβώς. (στον δικό μου φούρνο)
  • Μόλις κρυώσουν κοσκινίζουμε την άχνη!

Τόσο απλά!


Έξτρα Tips
  • Δεν τους ζυμώνουμε πολύ, γιατί μετά δεν θα είναι αφράτοι.
  • Τους πλάθουμε πολύ απαλά και όπως χαρακτηριστικά έλεγε η γιαγιά μου δεν τον στεναχωρούμε. Καλό θα είναι να αποφύγουμε να απλώσουμε τη ζύμη με πλάστη και να την κόψουμε με κουπ πατ.
  • Όταν τους βγάζουμε από το φούρνο μας φαίνονται άψητοι. Μην πτοείστε, έτσι πρέπει να είναι! 



Κόμης Μελομακαρόνης (Συνταγή με την οποία είναι αδύνατον να αποτύχετε)

Εντάξει το παραδέχομαι είναι λίγο πιο μπελαλίδικα και πιο απαιτητικά! Έχω περάσει χρόνια και χρόνια αποτυχίας για να καταλήξω σε αυτή την συνταγή! Έχω πετάξει μελομακάρονα στόκους στον τοίχο, έχω φτιάξει μελομακάρονα λασπωμένα αλλά εγώ εκεί... δεν το έβαζα κάτω! Ώσπου επιτέλους βρήκα την συνταγή που δεν αποτυγχάνει ποτέ και με "ξελάσπωσε"!

Η μυρωδιά που αναδύεται κατά την παρασκευή τους είναι όλα τα λεφτά! Είναι η απόλυτη Χριστουγεννιάτική μυρωδιά και αξίζει να φτιάξει κανείς μελομακάρονα, μόνο και μόνο για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα!


via http://joytv.gr/


Υλικά:

  • 6 κούπες αλεύρι 
  • 11/2 κούπα λάδι (1 ελαιόλαδο και 1/2 ηλιέλαιο)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 φλυντζανάκι καφέ κονιάκ
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα (διαλυμένο στο κονιάκ)
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέκιν
  • 1 κουταλάκι γλυκού  κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλο
  • χυμό από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση
  • Χτυπάμε  πρώτα το λάδι με τη ζάχαρη και μετά όλα τα υγρά στο μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέκιν. Θα γίνει μία ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια.
  • Τα πλάθουμε απαλά, σε σχήμα μελομακάρονου όπως λέω εγώ, και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
  • Τα τρυπάμε με το πιρούνι για να μπορέσουν να μελώσουν και μέσα.
  • Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στο πάνω κάτω. Στον δικό μου φούρνο χρειάζονται ακριβώς 18 λεπτά.
via http://www.star.gr/Pages/Mageiriki.aspx?rec=2117&catTitle=&artTitle=perissepsan_melomakarona_pos_na_ta_chrisimopoiiseis


Σιρόπι
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 11/2 κούπα μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
Βάζω όλα τα παραπάνω υλικά και τα αφήνω να κοχλάσουν για 5 λεπτά.

Έξτρα Tips
  • Προσοχή!!! Σιροπιάζω κρύα μελομακάρονα σε ζεστό σιρόπι για περίπου 4 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος). Αυτό το τελευταίο το έχω βρει μετά από αποτυχημένα και αποτυχημένα μελομακάρονα!!!
  • Προσπαθήστε να τα κάνετε σχετικά μικρά, γιατί φουσκώνουν.

Τόσο οι κουραμπιέδες όσο και τα μελομακάρονα είναι τα αγαπημένα μου Χριστουγεννιάτικα γλυκά! Για την ακρίβεια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να τα κάνουμε μόνο τα Χριστούγεννα!!! Αν έπρεπε όμως να διαλέξω ανάμεσα στα δύο, τότε θα διάλεγα σίγουρα τους κουραμπιέδες...τους δικούς μου κουραμπιέδες να εξηγούμαστε!!! Είναι πανεύκολοι και αφήνουν μία τέλεια γεύση στο στόμα!!! Δοκιμάστε και δεν θα χάσετε!

Love
Clelia!

You Might Also Like

13 σχόλια:

  1. αγαπημενο παραμυθι...χεχεχε... Εμεις ειμαστε του μελομακαρονου... Με τους κουραμπιέδες δεν εχουμε παρτιδες... Ισως ομως δοκιμασω τους δικους σου φετος αν προλάβω... Μελομακαρονα εκανα χτες... οποτε τη συνταγη σου θα την βαλω στα υπ'οψην... καλη σου μερα Κλειω μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα πρέπει να κάνεις αυτούς τους κουραμπιέδες οπωσδήποτε!!! Θα με θυμηθείς!!!

      Διαγραφή
  2. Κοίτα Κλειώ... τα μελομακάρονά που φτιάχνω δεν τα αλλάζω (αν και μοιάζουν πολυ με τα δικά σου) αλλα΄τους κουραμπιέδες σου θα τους δοκιμάσω οπωσδήποτε. Κάθε χρόνο κάνω και άλλους. Αν μου αρέσουν όμως θα κλείσω με αυτούς. Σε αυτά τα δύο γλυκά δεν χωράνε πειραματισμοί, χεχε! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι θα έχεις μάθει για τους κουραμπιέδες από την αδερφούλα σου! Δεν μπορεί...χιχι!!!

      Διαγραφή
  3. Τα μελομακαρονα δεν τα εχω κανει ακομη αλλα κουραμπιεδες κανω αυτη τη συνταγη της Κλειως, οπως γραφω και στο βιβλιο των συνταγων μου, εδω και πολλα χρονια και γινονται αναρπαστοι καθε χρονο. Φετος αρχισα λιγακι και η πρωτη δοση θα γινει το απογευμα!!! Αντε καλη μου επιτυχια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για τα μελομακάρονα δε ξέρω.....
    για τους κουραμπιέδες συμφωνώ και παρασυμφωνώ!!!!!
    τους λατρεύω!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλειώ μου σε νιώθω...χιχιχι λατρεύω και τα δύο γλυκίσματα, με τη ζυγαριά ίσως να γέρνει (λίγο περισσότερο) προς τα μελομακάρονα! Κουραμπιέδες είχα φτιάξει μια φορά πριν δύο χρόνια...συνήθως φτιάχνω μελομακάρονα, θεωρώ ότι είναι πιο εύκολα! Μας βλέπω να παίρνουμε δυο τρία κιλάκια πάλι, μέσα στις γιορτές! χιχιχι Από το 6ο λινκ πάρτι της Μάχης ήρθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς μας ήρθες! Εγώ πάλι θεωρώ τους κουραμπιέδες πιο εύκολους! Μακάρι να μείνουμε στα 2-3 κιλά!!! χαχαχα! Καλές γιορτές!!!

      Διαγραφή
  6. Κι εγώ με τους κουραμπιέδες είμαι εκτός αν τα μελομακάρονα είναι τραγανά ... πάντως έκανα pin και τις δύο συνταγές γιατί νομίζω πως κάτι διαφορετικό έχει! Έρχομαι από το πάρτυ της Μάχης κι εγώ και χαίρομαι πολύ!

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εγω είμαι ανάμεσα στα δυο και καταληγω να δοκιμαζω και τα δύο τελικά! Ευχαριστουμε για τις συνταγές! Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν εχω λόγια φοβερή.....μόλις τους έκανα κ για πρώτη έκανα κουραμπιέδες 😀😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή