5+1 συμβουλές για να μάθει το παιδί σου ποδήλατο χωρίς βοηθητικές!

by - Πέμπτη, Αυγούστου 17, 2017

Λένε ότι αν έχεις μάθει στη ζωή σου ποδήλατο, πάντα θα μπορείς να κάνεις όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο ισχύει αυτό γιατί εγώ είχα μάθει ποδήλατο μια χαρά αλλά μετά από 30 χρόνια που έχω να ανέβω, ούτε καν που το σκέφτομαι (εντάξει είμαι και φοβιτσιάρα, το παραδέχομαι)!!! 

Όταν όμως η μαμά είναι φοβητσιάρα, καλή ώρα σαν εμένα, πόσο εύκολο είναι  να μάθει στο παιδί της να κάνει ποδήλατο; Πολύ εύκολο!  Αρκεί να ακολουθήσετε τις 5 +1 συμβουλές που ακολούθησα εγώ στα δικά μου παιδιά και θεωρώ πώς με βοήθησαν πολύ!   

1 . Το σωστό ποδήλατο
Το βασικότερο είναι να αγοράσετε το σωστό μέγεθος ποδηλάτου για το παιδί, να φτάνουν άνετα τα πόδια του κάτω όταν είναι καθισμένο στη σέλα και να μπορεί να πιέσει τα φρένα. Καλό είναι να μεριμνήσετε και για την ασφάλεια του! Επιγονατίδες και πλαστικό κράνος για το κεφάλι είναι απαραίτητα! Εκτός από την έξτρα ασφάλεια που προσφέρουν στο παιδί, βοηθούν και τη μαμά να ξεπεράσει τα ψυχολογικά της κάθε φορά που πέφτει το παιδί!(κάτι ξέρω)

2. Πότε είναι η σωστή στιγμή να μάθει ποδήλατο;
Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα για κάθε γονιό. Η επίσημη απάντηση είναι πως κάθε παιδί θα το κάνει στο δικό του χρόνο, αλλά κάπου εκεί γύρω στα 5-7 χρόνια είναι μια καλή ηλικία για να βγάλει τις βοηθητικές ρόδες. Εννοείται πώς πριν φτάσουμε το σημείο να βγάλουμε τις βοηθητικές, το παιδί έχει εξοικειωθεί πολύ με το ποδήλατο! Ξέρει δηλαδή να κάνει άψογα με τις βοηθητικές ρόδες! Γνωρίζει να χρησιμοποιεί τα φρένα (ποτέ δεν πατάει μόνο το ένα και κυρίως ποτέ μόνο το μπροστινό γιατί μπορεί να πέσει μπροστά με το κεφάλι κλπ.) και γενικά κινείται με άνεση !

3. Κάντε τις πρώτες απόπειρες στον κατάλληλο χώρο
 Καλό είναι τις πρώτες φορές που θα προσπαθήσετε χωρίς τις βοηθητικές να προτιμήσετε ένα πάρκο με χώμα ή γρασίδι που έτσι κι αλλιώς «φρενάρει» την κίνηση και το παιδί δεν μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και κάνει σχετικά ανώδυνα τα πεσίματα. (οπότε η καρδιά της μάνας, παραμένει στη θέση της!)



4. Δεν χρειάζεται πίεση 
 Πιέζοντας και εκνευρίζοντας το παιδί, αυτό θα αρνηθεί πεισματικά να βγάλει τις βοηθητικές. Δώστε του χρόνο για να τα καταφέρει και κυρίως επιβραβεύστε την προσπάθεια του! 

5. Το κόλπο με τις ανασηκωμένες βοηθητικές
 Είναι ένα κόλπο που κάναμε και στα δυο μας παιδιά! Αντί να βγάλετε τις βοηθητικές ρόδες εντελώς, τις ανασηκώνετε μερικά εκατοστά ώστε να μην ακουμπάνε στο έδαφος παρά μόνο αν το ποδήλατο γέρνει επικίνδυνα. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν ισορροπία χωρίς να το καταλάβουν και αποκτούν αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να τις βγάλουν εντελώς.

 6. Πάντως αυτό που λένε ότι κάθε παιδί έχει το χρόνο του ισχύει.
 Ο γιος μου έμαθε ποδήλατο από μόνος του (!), προσπαθώντας με τόλμη και αποφασιστικότητα και στα 4 είχαμε ήδη βγάλει τις βοηθητικές!
Δείτε περισσότερα για το πως τα κατάφερε χωρίς βοηθητικές εδώ!

Η κόρη μου από την άλλη, έφτασε στα 6 για να αποφασίσει και το προσπαθήσει! Στον γιο μου πήρε μία μέρα, στην κόρη μου ένα μήνα! (Έμεινα τελικά η μόνη στην οικογένεια που δεν κάνει ποδήλατο!)

Τι θέλω να πω; Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό! Να θυμάστε πως πάντα η πίεση φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα! Με ηρεμία, ψυχραιμία και υπομονή θα φτάσουμε στον στόχο μας!


Τι λέτε; Θα προσπαθήσετε να βγάλετε τις βοηθητικές πριν περάσει το καλοκαίρι;   

5+1 συμβουλές για να μάθει το παιδί σου ποδήλατο χωρίς βοηθητικές!

Κράτα το

You May Also Like

8 σχόλια

  1. εμεις λεμε να προσπαθησουμε φετος.. κυριως γιατι οι χωροι για ποδηλατο ειναι λιγοι εως ανυπαρκτοι στην περιοχη μας..οποτε εχουμε μεινει πισω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπιδάκι μου εμείς στο camping μάθαμε! Για την πόλη ούτε λόγος!!! Γιατί δεν το προσπαθείς στο χωριό σου; Πάντως ειλικρινά σου λέω πως είναι μια απόφαση!!! Καλή σας επιτυχία κορίτσι μου!!! Θα περιμένουμε ενημέρωση!

      Διαγραφή
  2. Γειά σου Κλειώ!!!
    Και εμένα η μικρή μου, 4 ετών, έβγαλε μόνη της τις βοηθητικές ρόδες αυτό το καλοκαίρι και μέσα σε 5΄ισορρόπησε χωρίς πίεση και δυσκολία. Πολύ εύστοχες οι συμβουλές σου αλλά και το ότι πραγματικά το κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο ετοιμότητας και θα μας το δείξει σε κάθε θέμα.
    Επίσης... δηλώνω και εγώ φοβιτσιάρα μαμά!!! 'Οχι ως προς το ποδήλατο μιας και συνεχίζω να ποδηλατοβολτάρω, όσο ως προς το να βλέπω να παιδιά μου να δοκιμάζουν νέες κάθε φορά όλο και πιο δύσκολες αποστολές. Αν δεν είχαν τον μπαμπά που έχουν, μαζί μου ούτε καν στην κανονική κούνια δεν θα είχαν ανέβει... χαχαχαχα!!! Σε φιλώ γλυκά, σμουτςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια από τα ίδια και εγώ Ειρήνη μου, όπως κατάλαβες άλλωστε!!! Προσπαθώ να ξεπεράσω τις φοβίες μου αλλά δεν μπορώ βρε παιδί μου... Προσπαθώ όμως! Και νομίζω μέρα με τη μέρα γίνομαι καλύτερη! Φιλάκια πολλά κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  3. Άντε το χρόνου είναι η σειρά σου! Κι εγώ ξέρεις... κάμερα! Χιχι!
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι, μη χάσεις και δεν απαθανατίσεις τη στιγμή! χαχαχαχα!!! Δεν ξέρω ειλικρινά αν θα έρθει ποτέ αυτή η στιγμή... θα δουμε!

      Διαγραφή
  4. πανω στην περιπτωση επεσες που και εμενα τωρα το προσπαθουμε. ευχαριστω για τα tips!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram