Χοιρινό μελωμένο κότσι με κυδώνια στη γάστρα.

by - Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2017


Τα Κυριακάτικα γεύματα πάντα έχουν μια άλλη διάσταση στο σπίτι μας! Είναι πιο εορταστικά, πιο χαρούμενα και σίγουρα λίγο πιο ιδιαίτερα. Ειδικά αν έχουμε και κάποιο ιδιαίτερο λόγο να γιορτάσουμε όπως για παράδειγμα την πρώτη επίσκεψη της Νεράιδας των δοντιών. Έτσι αυτή την Κυριακή έφτιαξα ένα από τα αγαπημένα μας εορταστικά φαγητά: Χοιρινό μελωμένο κότσι με κυδώνια στη γάστρα.
xoirino-melwmwno-kotsi

Ένα εύκολο φαγητό, που ουσιαστικά αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να ασχοληθείς μαζί του για 10 λεπτά από την προηγούμενη μέρα, αφού η μοναδική ιδιαιτερότητά του είναι ότι πρέπει να βάλεις τα κότσια στη μαρινάδα και φυσικά ο ιδιαίτερος τρόπος ψησίματός του. Έχω βρει ως ιδανικό σκεύος για ψήσιμο αυτό. Πάμε να δούμε τα υλικά που χρειάζονται:


xoirino-melwmwno-kotsi


Υλικά (για 4  άτομα)

   - 3-4 κότσια χοιρινά (μέτριο μέγεθος)
   - 6 μεγάλες πατάτες
   - 2 κυδώνια
   - 2 σκελίδες σκόρδο σε κομματάκια

Για τη μαρινάδα


- 1 κουτάλι σούπας μουστάρδα

   - 2 κουταλιές σούπας  μέλι
   - 2  πορτοκάλια (χυμός)
   - 2 λεμόνια χυμός
   - 1 κυδώνι (εξτρά από τα από παραπάνω)
   - δεντρολίβανο
   - 3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
   - αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  -  Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τα κότσια. Κάνουμε με ένα μαχαίρι σχισμές και βάζουμε μέσα μερικά κομματάκια σκόρδο.

  -  Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα. Βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λεμόνι, πλένουμε. καθαρίζουμε και κόβουμε το κυδώνι σε κομμάτια, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

- Περιχύνουμε τα κότσια με τη μαρινάδα και τα αφήνουμε μέσα στο ψυγείο για 12 ώρες. 

  -  Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις βάζουμε στο πάτο του ταψιού. Προσθέστε λίγο αλάτι.

- Πλένουμε τα υπόλοιπα κυδώνια , τα κόβουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τη φλούδα. Τα βάζουμε πάνω από τις πατάτες.


- Τοποθετούμε τα κότσια από πάνω και περιχύνουμε με όλα τα υγρά της μαρινάδας.


- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στο πάνω κάτω, στην αρχή ξεσκέπαστο (χωρίς καπάκι), για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.


  - Σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ώστε να μελώσει το κρέας, και να ψηθούν και οι πατάτες.

- Τελειώνοντας, αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε να ξεροψηθεί, γυρνώντας τα κότσια από όλες τις πλευρές, περίπου για 15 λεπτά.  


Extra tips

- Ελέγξτε τα υγρά του φαγητού, μήπως χρειάζεται να προσθέσετε ελάχιστο έξτρα νερό για τις πατάτες. (εξαρτάται από το πόσες πατάτες έχετε βάλει)

- Εκτός από κυδώνια, μπορείτε να βάλετε και άλλα αποξηραμένα φρούτα (πχ, βερίκοκα) και το φαγητό να γίνει επίσης εξαιρετικό.


 Καλή απόλαυση!


Το μυστικό είναι στο ψήσιμο. Θέλει δυνατή φωτιά, στην αρχή να θωρακιστεί το κρέας, μετά το σκεπάζουμε για να μη χάσει τα υγρά του  και μετά το ξεροψήνουμε λίγο ακόμα για να του δώσουμε το χρώμα που θέλουμε. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Θα γίνει λουκούμι και θα λιώνει στο στόμα. Οι δε πατάτες μαζί με τα κυδώνια θα έρθουν να μελώσουν και σίγουρα θα είναι οι πιο νόστιμες που έχετε φάει.


xoirino-melwmwno-kotsi

Δοκιμάστε νέες, γευστικές συνταγές, πειραματιστείτε με νέα υλικά και δώστε στο οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι μία διαφορετική διάσταση. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε το χοιρινό μελωμένο κότσι με κυδώνια στη γάστρα.

Καλή εβδομάδα
Clelia!

Αν θέλετε να ενημερώνεστε πρώτοι για τα άρθρα μας και να μη χάνετε ούτε μία συνταγή, γραφτείτε στο newsletter μας.

Προαιρετικά ακολουθήστε με και στο instagram.


You May Also Like

3 σχόλια

  1. Έτσι Κλειώ! να μας ανοίγεις την όρεξη και να μη ξέρουμε προς τα που να πα΄με για ανζήτηση τροφής μέσα στη νύχτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πωπωπωπωπωπω.... μου τρεχουνε τα σαλια!! σουπερ η συνταγη Κλειω μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με κυδώνι? καλα ποσο τελειο! και λατρευουμε το κοτσι,...ειδικα με μπυρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram