10 tips για την πρώτη μέρα στο σχολείο!

by - Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2016


Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό πάντα θυμάμαι την δική μου πρώτη μέρα στο σχολείο και πόσες πολλές πρώτες μέρες έχω περάσει! Πρώτη μέρα στην πρώτη δημοτικού, στην πρώτη γυμνασίου, στην πρώτη λυκείου, στο πρώτο έτος... Κάθε μία σηματοδοτούσε ένα μεγάλο κεφάλαιο που άρχιζε στη ζωή μου!

Όποτε σκέφτομαι εκείνη την πρώτη μέρα στο σχολείο, με πιάνει ένα γλυκό σφίξιμο στο στομάχι, ένα πράγμα σαν η καρδιά μου να χοροπηδάει και να φεύγει από τη θέση της από την αγωνία! Αγωνία για το άγνωστο που με περιμένει! Άραγε θα μου μιλήσει κανείς; Θα κάνω φίλους; Θα προλάβω να πιάσω το θρανίο που θέλω; Προτελευταίο πάντα! Για να σου ψιθυρίζει ο από πίσω και να βλέπεις από τον μπροστινό! Μνήμες πολλές, γλυκιές και νοσταλγικές!

Να που ήρθε η ώρα και τα δικά μου πιτσιρίκια να πάνε πρώτη μέρα στο σχολείο! Νηπιαγωγείο φέτος και το άγχος μου είναι μεγάλο! Ό,τι ήξερα μέχρι τώρα από τον αγαπημένο μας παιδικό σταθμό πρέπει να τα βάλουμε στην άκρη. Να αφήσουμε το αγαπημένο μας σχολείο, τις αγαπημένες μας δασκάλες και να προσαρμοστούμε σε νέες συνήθειες και δεδομένα! Πρέπει να είμαστε συνεπείς στην ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, να τρώμε μόνοι και να υπακούμε στους κανόνες της τάξης.



Μεγάλωσαν και είναι μαθητές πια! Μαθητές... πόσο περίεργα ηχεί αυτή λέξη στα αυτιά μου! Πότε κιόλας έγιναν τα γλυκά μου τα μωρά μαθητούδια! Επειδή εγώ σαν παιδί αγαπούσα πολύ το σχολείο, θα ήθελα ιδανικά να το αγαπήσουν και αυτά! Εξάλλου θα περάσουν τουλάχιστον 13 χρόνια εκεί και σίγουρα θα γεμίσουν με αναμνήσεις για μια ζωή.

Σε λίγες μέρες λοιπόν  θα περάσουν το κατώφλι του νηπιαγωγείου και για να σας πω την αλήθεια ένα άγχος το έχω η δόλια μάνα! Για το λόγο αυτό προσπάθησα να τα προετοιμάσω όσο το δυνατόν καλύτερα και φυσικά να προετοιμάσω και τον εαυτό μου (πάνω από όλα!).

πίσω στο σχολειο


Αν λοιπόν με ρωτούσε κάποιος τι να κάνει για να έχει το παιδί του όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος γι την πρώτη μέρα στο σχολείο θα πρότεινα τα εξής:

1. Διηγηθείτε ιστορίες από τα δικά σας μαθητικά χρόνια, έτσι ώστε τα παιδιά σας να εξοικειωθούν όσο είναι δυνατόν με το θέμα σχολείο. Μιλήστε τους για τις αγωνίες σας, τους προβληματισμούς σας και όσα σας απασχολούσαν σαν παιδί. Τα μικρά μου ανακουφίστηκαν μόλις έμαθαν πώς και η μαμά είχε αγωνία κάθε χρόνο την πρώτη μέρα! Φροντίζω όμως να τονίζω πώς η αγωνία μου κράτησε μόνο λίγες ώρες, ότι κάθε χρόνο έκανα φίλους και σχεδόν πάντα αγαπούσα τη δασκάλα μου.

2. Εξηγείστε με όμορφο τρόπο τι τους περιμένει εκεί, ποιοι είναι οι κανόνες και τι θα αποκομίσουν από όλα αυτά! Ας πούμε το κίνητρο του να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν έχει καταλυτική επίδραση πάνω στα δικά μου παιδιά! Μια καλή ιδέα είναι αν πάνε πρώτη φορά σχολείο στο συγκεκριμένο χώρο είναι να επισκεφτείτε το σχολείο από πριν, ώστε να έχουν μία εικόνα του χώρου!

3. Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια καλή ευκαιρία για ψώνια! Μια μέρα που λατρεύουν όλα τα παιδιά!

4. Αφήστε τα να επιλέξουν αυτά τα ρούχα που θέλουν να βάλουν την πρώτη μέρα στο σχολείο για να αισθάνονται άνετα. Η κόρη μου πετάει από τη χαρά της όποτε επιλέγει τα ρούχα μόνη της! Ας έχουν λοιπόν τη χαρά της προετοιμασίας!

5.  Δείξτε κατανόηση σε πιθανές μεταπτώσεις της διάθεσής τους. Ο εκνευρισμός τους είναι απολύτως φυσιολογικός και δικαιολογημένος. Σκεφτείτε πως αισθάνεστε εσείς όταν πάτε πρώτη μέρα στη δουλειά μετά από τις διακοπές! 

6. Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μη μεταδώσετε στα παιδιά σας το δικό σας άγχος και τη δική σας νευρικότητα γιατί σίγουρα δεν θα ξέρουν πώς να το χειριστούν! Μη νομίζετε τα λέω για να τα ακούω και εγώ!



7.Υιοθετήστε ένα πρόγραμμα ύπνου λίγες μέρες νωρίτερα, τέτοιο που θα τους επιτρέψει να είναι ξεκούραστα και χορτάτα από ύπνο εκείνη την ημέρα!  Γνωρίζετε βέβαια ότι τα ξεκούραστα παιδιά γκρινιάζουν πάντα λιγότερο.

8. Το προηγούμενο βράδυ πριν κοιμηθούν φροντίστε να τα χαλαρώσετε και να περάσετε χρόνο μαζί τους. Τονίστε ακόμη μία φορά πόσο πολύ τα αγαπάτε και πόσο περήφανοι είστε για αυτά! Σκέψεις και λόγια μόνο θετικά! Κάντε τις μεγαλύτερες αγκαλιές και δώστε τα πιο γλυκά φιλιά!

9. Αν τα συνοδέψετε εσείς το παιδιά στο σχολείο φροντίστε να είστε περιποιημένη και προσεγμένη! Τα παιδιά καμαρώνουν πάντα με την όμορφη εμφάνιση των μαμάδων τους! Έχω προσέξει ότι η δική μας καλή εμφάνιση λειτουργεί ευεργετικά πάνω στα παιδιά μας!

10. Η μέρα που ξεκινούν τα σχολεία πρέπει να είναι μία μέρα γιορτινή. Τα προηγούμενα χρόνια στον παιδικό σταθμό κάναμε τα καθιερωμένα πολύχρωμα τρουφάκια για να κεράσουμε τους αγαπημένους μας φίλους και δασκάλους. Φέτος στο νηπιαγωγείο δεν ξέρω αν θα το τολμήσω! Πάντως σίγουρα θα σχεδιάσω κάτι μοναδικό για αυτή την μέρα όπως να φάμε έξω, να πάμε σινεμά, να κάνουμε πικ νικ κλπ. Κάτι διαφορετικό αποκλειστικά και μόνο για τα γλυκά μου νηπιάκια! Δείτε εδώ 10 ιδέες για να γιορτάσετε την πρώτη μέρα στο σχολείο!

Πάρτε βαθιά ανάσα και αγκαλιάστε τα! Να θυμάστε να είστε πάντα δίπλα τους, διαθέσιμοι για να κουβεντιάσετε όταν το θελήσουν, στη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς!

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια αλλά και στις μαμάδες!

Δείτε όλα τα Back to school θέματα μας εδώ!

Clelia!

Σε περίπτωση που έχετε ακόμα την τύχη να πηγαίνετε σε παιδικό σταθμό διαβάστε Πώς να επιλέξετε παιδικό σταθμό για τα παιδιά σας .

Τα δικά μου πάντως μεγάλωσαν! Πρώτη δημοτικού φέτος! Αν θέλετε να δείτε πώς αισθάνομαι διαβάστε τις 10 σκέψεις στο μυαλό μιας μαμάς που έχει πρωτάκι!



You May Also Like

14 σχόλια

  1. Καλή σχολική χρονιά να έχουν όλα τα παιδιά αλλά κι εμείς οι γονείς μαζί τους. Χρήσιμα tips μας δίνεις Κλειώ, ειδικά το θέμα με το πρόγραμμα στον ύπνο το σκέφτομαι από τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σχολική Χρονιά Ελευθερία μου!!! Αχ αυτό το πρόγραμμα ύπνου!

      Διαγραφή
  2. Αχ Κλειω μου ένα σφιξιμο με πιάνει και εμένα αλλά την ψυχρολουσια ουσιαστικά πέρσι την περάσαμε. Προνηπιο πήγαινε στο νηπιαγωγείο που υπαγομαστε μετά από κλήρωση και φέτος πάλι εκεί θα είμαστε ως νηπιακια επίσημα... Επίσημο σχολείο φέτος!!! Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου και θα τις ακολουθήσω. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναφορά σου στο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης που φτιάξαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με καταλαβαίνεις απόλυτα Μαράκι μου! Μαθητές επίσημα!!! Μεγάλωσαν τα μικράκια μας! Εγώ φέτος θα την φάω την ψυχρολουσία, αλλά θα το περάσουμε και αυτό! Μετά μας περιμένει η Α' Δημοτικού ... εκεί να μας δω!

      Διαγραφή
  3. Εγω φετος δεν αγχωνομαι πολυ γιατι θα παει στο ιδιο νηπιαγωγειο που πηγαινε και περσι. Θα εχει την ιδια νηπιαγωγο και ξερει τους χωρους... Το μονο που με απασχολει ειναι οτι θα εχει καινουριους συμμαθητες γιατι οι περσινοι του φιλοι θα πανε φετος δημοτικο. Του ετοιμαζω εκπληξεις για την πρωτη μερα , οπως καθε χρονο!! Ανυπομονω!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου, είμαι συντονισμένη και περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία τις εκπλήξεις του Νικόλα! Καλή χρονιά!!!

      Διαγραφή
  4. Να σου πω Κλειώ μου εμένα το βασικό πρόβλημα είναι πως θα κάνουμε το κλικ στον ύπνο για να κοιμάται νωρίς. Και έχουμε και ένα γάμο εκείνο το Σ/Κ και βλέπω βρυκολακιασμένοι να πηγαίνουμε στον Αγιασμό, χεχε! Καλή αρχή στα νηπιάκια μας! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάλη μου, σιγά σιγά και σταδιακά θα επανέλθει! Ευτυχώς έμαθα πως στον αγιασμό δεν τα κρατάνε πολύ! τα στέλνουν σπίτια τους! χαχαχαχα!!! φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. τη λατρεψα την αναρτηση σου αυτη και γιατι με ταξιδεψες πισω στο χρονο αλλα κ γιατι μου εδωσες καλες συμβουλες για το προσεχες μελλον...1η δημοτικου φετος κ ηδη το σκεφτομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα εσύ είσαι παιδάκι μου μπροστά!!! Θα περιμένουμε τις συμβουλές για την 1η δημοτικού λοιπόν! Καλή σχολική μας χρονιά!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη η ανάρτηση
    Καλή σχολική χρονιά σ όλα τα παιδάκια μικρά και μεγάλα αλλά και στους γονείς τους! Μας περιμένει μια υπέροχη χρονιά είμαι σίγουρη.
    Σ ευχαριστώ πολύ για την αναφορά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιούλη μου αγαπημένη!!! Καλή σχολική μας χρονιά!!! Θα περάσουμε τέλεια ακόμα και φέτος! (μετά θα αρχίσουν τα όργανα!!! χαχαχαχα)

      Διαγραφή
  7. Καλή αρχή!Ολα θα πάνε καλά!Η μεγάλη αλλαγή γίνεται στο δημοτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Δέσποινα! Καλή μας αρχή!!! Το φαντάζομαι ότι τα δύσκολα είναι όλα μπροστά μας!!!

      Διαγραφή

Instagram